In prezent, Ungaria are cea mai mare taxa pe valoare adaugata, din Uniune: 25%. O cifra vehiculata zilele acestea si la Bucuresti.

De astazi, in Ungaria un litru de benzina fara plumb costa 1,26 euro, iar motorina 1,19 euro. Sunt cele mai mari preturi inregistrate vreodata in aceasta tara.

Cum in Romania preturile sunt cu 15% mai mici, multi unguri trec granita sa faca plinul.

Ungurii arsi serios la buzunare de masurile de austeritate luate de autoritati, in primul rand de cresterea TVA, nu au probleme de constiinta sa bage bani in conturile statiilor romanesti de carburanti.

Consumul a scazut dramatic in Ungaria dupa majorarea TVA: cel mai mult au avut de suferit comerciantii de electrocasnice care au avut vanzari mai mici cu 15%, dar si magazinele alimentare au cu 10% mai putine produse. Toate preturile au crescut, iar efectele nu se opresc aici.

In octombrie 2008 Ungaria, aflata pe marginea prapastiei, a primit un colac de salvare in valoare de 20 de miliarde de euro.

Majorarea TVA la 25 % a fost compensata cu reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru alimente cu 2%. Accizele pentru carburanti au crescut cu pana la 6%. Au fost inghetate veniturile in sectorul de stat pentru 2 ani si s-a renuntat la al 13-lea salariu, dar au fost scazute impozitele pe salarii.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!