In lunile ianuarie-februarie fata de aceeasi perioada a anului trecut a existat un deficit pe piata de 30 de milioane de oua (12% din necesar), provenit aproape integral din reducerea importurilor.

Din cauza deficitului, preturile de vanzare la poarta fabricii au crescut pana la 0,5 lei oul incepand cu 27 februarie, fata de un nivel mediu de 0,39 lei pe parcursul intregii luni.

Cresterea preturilor a fost accelerata si de viscol, care a impiedicat aprovizionarea magazinelor si a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor in magazine a crescut cererea pe o perioada scurta.

Potrivit asociatiei, in lunile martie si aprilie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe piata romaneasca va exista un surplus de 30 de milioane de oua.

Reducerea importurilor din ultima perioada a fost consecinta obligativitatii schimbarii custilor la nivel international, care a dus la inchiderea de ferme in tarile care nu au reusit modernizarea lor. Din acest motiv, in ultimele zile pretul oualor in magazine s-a majorat cu 50%.

Citeste si:

Cel mai comun aliment s-a scumpit exagerat. Preturile s-au dublat in numai o saptamana. VIDEO