Inițial, centrala electrica a apărut ca o soluție pentru cei care nu aveau acces la conductele de gaze naturale sau pentru persoanele care și-au dat seama că, pe termen lung, un echipament pe bază de lemne este prea costisitor și nu aduce un grad suficient de confort. Apoi, avantajele pe care le oferă au făcut să se bucure de tot mai multă apreciere.

Atunci când iei decizia de a achiziționa un astfel de echipament, este esențial să aibă puterea necesară pentru nevoile tale și ale celor dragi. Iată cum poate fi calculată aceasta!

Centrala electrică: putere necesară și consum

Există doi indici de bază pentru alegerea modelului potrivit de centrală electrică: volumul locuinței și coeficientul termic al acesteia.

Volumul se calculează într-un mod simplu, prin înmulțirea suprafeței totale a apartamentului sau a casei cu înălțimea de la podea la tavan. De exemplu, un apartament cu suprafața de 50 de metri pătrați și înălțimea de 2,5 metri are un volum de 125 de metri.

Gradul de izolare al locuinței este stabilit în funcție de așa-numiții coeficienți de izolație, acceptați pentru fiecare tip de locuință în parte. Acesta este de 60 de wați pe metru cub pentru o casă veche neizolată, scade între 45 și 50 de wați pe metru cub pentru o casă veche izolată și ajunge la valori cuprinse între 30 și 40 de wați pe metru cub pentru o casă nouă izolată.

Acest coeficient trebuie înmulțit cu volumul locuinței. Astfel, pentru un apartament nou, izolat, cu volumul de 125 de metri cubi, va fi nevoie de un model de centrală electrică cu puterea cuprinsă între 3 750 și 5 000 de wați, adică între 3,7 și 5 kilowați.

Pornind de la acest exemplu, se poate calcula, cu aproximație, și costul lunar suportat pentru încălzirea locuinței. O centrală de apartament de 4 kilowați va consuma aproximativ 750 de kilowați lunar, în condițiile în care funcționează la capacitate maximă 6 ore pe zi, timp de 30 de zile. Această cifră trebuie înmulțită cu prețul pentru un kilowatt oferit de furnizorul de energie electrică.

Beneficiile oferite de o centrală electrică

Un echipament pe curent aduce o serie de avantaje care se pot dovedi decisive, atunci când trebuie să faci o alegere. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

• oferă un randament puternic, deși are dimensiuni reduse și nu ocupă mult spațiu;

• este silențioasă;

• este simplu de montat și nu trebuie verificată la fel de des ca un echipament pe gaz,

• nu există riscuri de explozie și nici nu emite noxe periculoase;

• tehnologia utilizată este prietenoasă cu mediul înconjurător;

• aproape tot curentul consumat este transformat în căldură, astfel încât pierderile sunt minime;

• este ușor de reglat;

• rețeaua de energie electrică este mai extinsă decât cea de gaze naturale și acoperă aproape integral teritoriul României.

Dacă vei alege modelul potrivit de centrală electrică, tu și cei dragi vă veți bucura de tot confortul dorit și veți fi recunoscători, pe termen lung, pentru alegerea făcută în mod inspirat!