Fie că nu reușesc să adoarmă, fie că somnul nu este de calitate, iar pe termen lung aceste probleme se traduc prin oboseală cronică, afecțiuni ale ficatului și iritabilitate.
 
Oamenii au nevoie în general de 7-8 ore de somn. Dacă te numeri printre cei cărora le este greu să adoarmă sau se trezesc constant în timpul nopții, iată câteva sfaturi practice pentru un somn mai odihnitor.
 
1. Fă un masaj de relaxare înainte de culcare
 
Studiile au arătat că un masaj de relaxare făcut înainte de culcare poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului. Masajul înlătură durerile musculare, reduce anxietatea și scade depresia. Toate acestea sunt cauze pentru care mulți oameni nu reușesc să adoarmă. Masajul terapeutic sau de relaxare se concentrează pe mișcări care activează meridianele energetice ale corpului și eliberează acumulările limfatice. Astfel, corpul se simte din ce în ce mai ușor și mai relaxat. Dacă este posibil, fă masajul acasă, chiar în pat. Atmosfera creată de lumina lumânărilor, parfumul uleiului de masaj și o muzică potrivită pentru relaxare te vor ajuta să te cufunzi într-un somn odihnitor.
 
2. Consumă mai mult magneziu
 
Magneziul este un mineral răspunzător de nenumărate procese chimice din organism. Printre acestea se numără relaxarea musculară și controlul stresului. Atunci când nu poți să dormi sau când ai un somn agitat, stresul este unul dintre principalele motive. Consumă mai multe alimente care conțin magneziu precum spanac, nuci și semințe, avocado sau iaurt. Îți poți face și băi cu săruri de magneziu. Sarea Epsom sau sarea nigari sunt săruri ale magneziului foarte concentrate care se absorb rapid prin piele în organism atunci când sunt folosite pentru băi aromatice. În plus, o baie relaxantă te poate ajuta să adormi mai ușor.
 
3. Ia suplimente cu vitamina C
 
Puțină lume cunoaște efectul vitaminei C asupra somnului. În special la persoanele mai în vârstă, vitamina C crește durata totală a somnului din fiecare noapte și calitatea lui, pentru că previne sindromul piciorului neliniștit, o afecțiune neurologică ce afectează somnul. În plus, vitamina C este eficientă în tratarea apneei în somn, datorită proprietăților sale vasodilatatoare. Poți consuma alimente bogate în vitamina C, cum sunt citricele sau ardeiul gras au poți lua vitamina C tablete.
 
4. Folosește lavanda
 
Lavanda sau levănțica este o plantă aromatică al cărei miros discret îmbunătățește starea de spirit. Planta este bogată în compuși care contribuie la reducerea durerii, relaxarea musculară și îmbunătățirea somnului. Poți folosi ulei esențial de lavandă în lampa de aromaterapie sau dacă ai un umidificator pentru aer. Pune un buchețel de flori de lavandă în apropierea capului sau difuzează câteva picături de ulei pe pernă. Poți bea ceai de lavandă, dacă-ți place gustul sau poți face o baie aromatică în care ai turnat câteva picături de ulei esențial.
 
5. Ia melatonină
 
Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, care reglează ciclurile de somn ale organismului. Un deficit de melatonină se traduce prin probleme de somn și insomnii. Doza uzuală de melatonină este între 1 și 5 grame, cu jumătate de oră înainte de culcare. Totuși, este important să nu iei cea mai mare doză de la început, ci să o crești gradual, doar dacă este nevoie. Asta pentru că melatonina are și efecte secundare, printre care iritabilitate, dureri de cap, amețeli sau depresie. Ia melatonină cu precauție și numai pentru o perioadă scurtă de timp.

În concluzie, stresul, anxietatea și afecțiunile neurologice sau respiratorii pot fi cauze pentru lipsa de somn sau calitatea slabă a acestuia. Contracarează acești factori de risc printr-o dietă echilibrată, cu un aport optim de vitamina C și magneziu, dar și prin tehnici de relaxare, precum băile aromatice sau masajul.