Dacă te numeri printre cei care cred că o activitate precum coloratul este destinată doar copiilor, acest articole este pentru tine. Vei afla ce beneficii extraordinare au cărțile de colorat pentru adulți asupra sănătății.

1. Coloratul reduce stresul

Terapia prin artă se bazează pe un principiu simplu, formulat de reputatul psiholog Carl Jung. Acesta considera că adulții care colorează mandale sunt mai puțin strasați. Mandala este o formă geometrică, fie un pătrat, fie un cerc și a fost folosită în multe culturi și religii din orient. Astăzi, mandalele sunt foarte populare și sunt folosite în multe cărți de colorat pentru adulți. Design-ul lor complicat, cu diverse forme și linii drepte sau curbe oferă celui care colorează posibilitatea de a-și relaxa mintea și libertatea de a experimenta cu alegerea culorilor. Mulți psihologi consideră că a colora mandale este echivalent cu o formă de meditație.

2. Coloratul reduce anxietatea

În ziua de azi, tot mai mulți adulți se confruntă cu stările de anxietate. Sindromul anxios se manifestă adesea prin atacuri de panică, griji excesive și gânduri negative. Folosirea cărților de colorat poate reduce aceste simptome pentru că ajută la liniștirea minții și ”oprirea gândurilor”. În timpul în care colorăm, mintea noastră se concentrează asupra modelului din fața ochilor și devine mai calmă. Activitatea de a colora este îndeajuns de simplă, dar suficient de complexă pentru a ține mintea ocupată și a calma gândurile, ca într-o stare de hipnoză ușoară.

3. Cărțile de colorat antrenează creierul

Coloratul este o activitate care necesită implicarea ambelor emisfere cerebrale. Astfel, se poate spune că este un antrenament util pentru întreg creierul. Atunci când colorează, adulții se folosesc de partea creativă a creierului când aleg culorile folosite, dar și de partea rațională a creierului, care îi ajută să rezolve problemele sau să coloreze ”între linii”. În plus, este activată și partea frontală a creierului, responsabilă de atenție și concentrare.

4. Coloratul dezvoltă creativitatea

Coloratul golește mintea, ceea ce face loc pentru idei noi. Este asemănător practicilor de meditație sau mindfulness, care permit creierului să facă noi conexiuni și să găsească soluții la probleme vechi. De altfel, coloratul în sine, este considerat de mulți oameni o tehnică de mindfulness pentru că blochează gândurile exterioare și permite concentrarea pe un singur scop.

5. Coloratul poate aduce amintiri din trecut

Mulți dintre noi ne-am petrecut în copilărie destul de mult timp colorând. Acele momente sunt stocate în subconștientul nostru, chiar dacă nu le mai conștientizăm acum. Coloratul ne poate reconecta la sentimentele pe care le aveam atunci când eram copii. Copiii trăiesc mult mai simplu decât adulții. Se bucură de lucruri mici și au abilitatea de a fi fericiți foarte ușor. Coloratul poate ajuta adulții să regăsească acele sentimente de bucurie și siguranță pe care le simțeau în trecut.

6. Cărțile de colorat sunt o pauză binevenită

Și adulții au nevoie să ia o pauză, din când în când, nu doar copiii. Câteva minute în care să te concentrezi doar pe colorat, relaxându-ți mușchii și mintea. Câteva minute în care nu te gândești la facturi, probleme profesionale sau personale sau deadline-uri de la job. Această pauză calmează centrul fricii din creier, amigdala și oferă o reîncărcare a bateriilor. Dacă vrei să dormi bine, ia această pauză înainte de somn. Lasă deoparte tehnologia, televizorul, laptopul sau telefonul și colorează câteva minute, pentru un somn mai odihnitor.

În concluzie, cărțile de colorat pentru adulți au mai multe beneficii decât ai putea bănui. Ele te ajută să calmezi și să relaxezi mintea, să alungi anxietatea, grijile și gândurile negre și să te conectezi mai bine la tine și la propriile emoții. În plus, coloratul îmbunătățește concentrarea, vederea și chiar și îndemânarea, astfel că ai nenumărate motive să încluzi această activitate în programul tău.