Întreaga sferă de criptomonede a reușit să escaladeze rapid în topul intereselor pe care le au tot mai mulți oameni din întreaga lume. Datorită popularității pe care o are acest tip de valută pur virtuală, ea a început să fie o “monedă de schimb” folosită pentru plata unor servicii sau produse. Spre exemplu, în viitorul destul de apropiat, se așteaptă să fie acceptate criptomonede pentru orice plată, inclusiv la cazinourile românești legale online sau offline.

Ce sunt criptomonedele și de ce este atât de cunoscut Bitcoin-ul?
 

Criptomonedele sunt un fel de alternative digitale realizate prin criptografie, a monedelor și bancnotelor. Această “valută” creată și susținută prin sistem blockchain este de mai multe feluri, ea luând naștere în anul 2009, odată cu crearea primei criptomonede, Bitcoin. Pentru o lungă perioadă cei doi termeni, “criptomonedă” și “Bitcoin” au fost considerate sinonime, însă acest lucru este fals.

Chiar dacă mult timp, această alternativă a banilor pe care îi folosim zilnic nu a atras prea mare atenție, în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat destul de mult. În momentul de față, persoanele care au investit în Bitcoin și în primele alte criptomonede au reușit să aibă parte de câștiguri destul de mari, deoarece această sub-industrie este o piață de investiție de mare desfacere, care fluctuează constant. Pentru a reuși să ai succes este nevoie de noroc, dar mai ales de capacitatea de a anticipa creșterea sau scăderea valorii de piață a criptomonedelor pe care le ai.

După cum spuneam, în anul 2009 a fost oferit publicului larg Bitcoin-ul, cea mai veche criptomonedă. Creatorul și dezvoltatorul său este cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto și se consideră că este de naționalitate japoneză. Nu se știe însă, dacă în spatele acestui nume care a avut un impact atât de mare în lume, se află o singură persoană sau un grup de oameni.

În ultimii ani, au apărut tot mai multe criptomonede, cele mai cunoscute în momentul actual fiind:

● Ethereum

● Cardano

● Binance Coin

● Tether

● Dogecoin

● Uniswap

Până în Ianuarie 2021 au fost făcute publice peste 4000 de tipuri de criptomonede, numărul lor tot crescând. Unele nu mai sunt atât de populare, fiind rapid înlocuite din top. La fel ca la bursa de valori, este nevoie de o gestionare foarte bună a investițiilor, de multă atenție și de o informare constantă, deoarece statisticile se pot schimba de la minut la minut.

Decizia ONJN NR. 1773/29.09.2017