Dacă igrasia nu este tratată rapid, lucrurile se pot complica și pot apărea ciuperci sau mucegai, alergeni extrem de periculoși pentru sănătate.
 
De ce apare igrasia?
 
Chiar dacă există soluții rapide, pentru a elimina, temporar, igrasia, este esențial să cunoști cauzele care duc la apariția acesteia. Astfel, vei putea evita problemele pe termen lung.
 
De cele mai multe ori, este vorba despre o construcție sau o izolație precară, realizată neprofesionist sau cu materiale nepotrivite.
 
De asemenea, igrasia poate apărea și pe fondul umezelii excesive, într-un spațiu care nu se ventilează și nu este niciodată 100% uscat. Astfel, pereții expuși la condens, pe termen lung, pot dezvolta igrasie.
 
Cum poți elimina igrasia, pe termen lung?
 
1. Cumpără un dezumidificator
 
Dacă gradul de umiditate din casă este dificil de gestionat, investește într-un produs creat special pentru păstrarea unei atmosfere benefice, atât pentru pereți și tavan, cât și pentru cei care locuiesc în spațiul respectiv. Pe piață există zeci de modele de dezumidificatoare, de diferite dimensiuni și cu diverse funcții. Alege unul suficient de mare pentru suprafața locuinței tale și folosește-l cu încredere. Este o soluție simplă, rapidă și eficientă!
 
2. Investește într-o hidroizolație de calitate
 
Dacă vrei să rezolvi problema chiar de la rădăcină, cel mai bine ar fi să refaci sau să faci, pentru prima oară, dacă nu există deja, hidroizolația casei. Acest pas, atunci când este efectuat corect, ține igrasia și mucegaiul la distanță, în mod garantat. În cazul în care nu ești informat cu privire la hidroizolații, apelează la specialiști și lasă totul în grija lor. Chiar dacă, poate, va trebui să faci o investiție semnificativă, vei reuși să scapi de igrasie pentru totdeauna!
 
3. Aerisește camerele frecvent

O altă metodă simplă și eficientă pentru a evita igrasia este să aerisești, des, încăperile din casa ta. Acest lucru este valabil pentru toate camerele, dar, mai ales, pentru baie și bucătărie, încăperile cele mai predispuse la umezeală.
 
Astfel, după un duș sau o baie lungă, deschide geamul de la baie și lasă aburii să iasă. Dacă încăperea nu este prevăzută cu un geam, folosește un ventilator. În mod similar, atunci când gătești în bucătărie, folosește, neapărat, hota și păstrează fereastra deschisă, astfel încât umezeala să iasă din locuință cât mai repede.
 
4. Nu usca hainele în casă

Multe persoane întind rufele umede pe uscător și le țin în casă, în speranța că acestea se vor usca rapid atunci când afară plouă sau e rece. Acest obicei poate duce la formează de umezeală în exces, așa că evită-l, ori de câte ori este posibil. Întinde hainele ude în afara locuinței, pe balcon sau pe un uscător mobil, agățat în afara ferestrelor. Astfel, atmosfera din casă va rămâne la o umiditate propice, atât pentru a evita igrasia, cât și pentru a nu dezvolta afecțiuni respiratorii.
 
5. Nu uda plantele în exces
 
Un motiv frecvent, dar mai puțin cunoscut, pentru care igrasia apare în casă, este udarea excesivă a plantelor de apartament. Dacă ai multe ghivece, iar pământul lor este mereu îmbibat cu apă, umezeala va pătrunde în întreaga cameră sau chiar în întreaga locuință, ducând la apariția treptată a igrasiei.
 
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că există și soluții speciale antiigrasie, pe care le poți găsi în magazinele de specialitate. Cu toate acestea, este indicat să previi problema sau să o tratezi de la rădăcină.