Există jucători profesioniști de top, cluburi și competiții de renume eSports, televizate în întreaga lume. Mai mult decât atât, în ultimii ani, din ce în ce mai multe competiții internaționale de sporturi electronice sunt incluse în oferta de pariuri sportive. NetBet, prima companie de gambling licențiată ONJN în România după reglementarea pieței de gambling din anul 2015, are o ofertă completă de pariuri pe sporturi electronice precum CS:GO, Starcraft 2, Dota 2, League of Legends și altele. Pe lângă pariuri, NetBet oferă și o mulțime de jocuri de casino de la cei mai importanți furnizori de pe piață, dar și acces la iPoker, una din cele mai populare rețele de poker online din lume.

Astfel, având în vedere popularitatea tot mai ridicată a sporturilor electronice, nu e de mirare că jucătorii au căpătat statut de vedete, iar veniturile lor se ridică la sume exorbitante.

Conform datelor publicate la finalul anului 2019, cel mai bine plătit gamer din lume era N0tail, pe numele lui real Johan Sundstein, un jucător profesionist de Dota 2, care a câștigat 6.89 milioane de dolari. El a obținut această sumă din 108 turnee, câștigând în medie 64 de mii de dolari pentru fiecare eveniment.

Acesta era urmat în acest top de finlandezul JerAx, un alt jucător de Dota 2, pe numele său real Jesse Vainikka. Ajuns la vârstă de 28 de ani, Vainikka a câștigat în 2019 premii în valoare de 6.47 milioane de dolari.

Pe locul trei regăsim un alt jucător de Dota 2, australianul Anathan Pham, cunoscut în lumea gamerilor sub numele de ana. Acesta a câștigat premii de 6 milioane de dolari.

Trebuie spus că, în topul câștigurilor din sporturi electronice, primii 11 sunt practicanți de Dota 2. Abia pe locul 12 îl găsim pe Bugha, pe numele său real Kyle Giersdorf, care joacă Fortnite și a câștigat puțin peste 3 milioane de dolari. Jucătorul care a câștigat cei mai mulți bani din CS:GO este danezul Xyp9x, cu numele real Andreas Hojsleth, care a încasat 1.773.291 de dolari. Apoi, la League of Legends cele mai mari venituri le-a avut sud-coreeanul Faker (Sang Hyeok Lee), care a câștigat 1.256.037 de dolari.

Începând cu 1998 încoace, în lumea sporturilor electronice s-au oferit premii în valoare totală ce au depășit 500 de milioane de dolari. Iar cele mai mari sume de bani s-au dus la turneele de Dota 2.

Trebuie spus că în 1998 în lume au existat doar 9 turnee de sporturi electronice, în timp ce în 2018 numărul lor a crescut spectaculos la 3.404. La primele turnee, premiile au fost în valoare totală de 131.700 de dolari, iar în 2018 s-au ridicat la 151.229.517 de dolari. Această creștere s-a datorat în special dezvoltărilor tehnologice care au făcut jocurile mult mai accesibile din orice colț al lumii.  În plus, platformele de streaming au popularizat și ele într-o măsură foarte mare sporturile electronice.

De altfel, pe lângă sporturile electronice, sunt mulți vloggeri cunoscuți care se joacă pe platformele de streaming și câștigă sume impresionante. Conform Forbes, iată ce câștiguri au avut cei mai cunoscuți gameri de pe Internet anul trecut:

1. Ninja (Tyler Blevins) - 17 milioane de dolari

2. PewDiePie (Felix Kjellberg) - 15 milioane de dolari

3. Preston Arsement - 14 milioane de dolari

4. Markiplier (Mark Fischbach) - 14 milioane de dolari

5. Shroud (Michael Grzesiek) - 12.5 milioane de dolari

6. DanTDM (Daniel Middleton) - 12 milioane de dolari

7. VanossGaming (Evan Fong) - 11.5 milioane de dolari

8. Jacksepticeye (Sean McLouglin) - 11 milioane de dolari

9. TimTheTatman (Timothy Betar) - 8 milioane de dolari

10. Nickmercs (Nick Kolcheff) - 6 milioane de dolari

Având în vedere aceste venituri, care le depășesc inclusiv pe unele ale unor sportivi de top, nu e de mirare că popularitatea sporturilor electronice este atât de mare.

Nu putem încheia acest articol fără a aminti și de numărul foarte mare de job-uri create în cadrul industriei jocurilor video, unele dintre ele plătite excelent. Pe lângă programatori și designeri, există și testeri de jocuri video, specialiști care scriu poveștile sau se ocupă de coloana sonoră a jocurilor, marketing și relații cu clienții. Sunt cele mai frecvente job-uri din domeniu și pentru toate este nevoie de cunoașterea limbii engleze, abilități precum creativitate sau lucru în echipă și, nu în ultimul rând, pasiunea pentru jocuri.