O jucărie educativă potrivită vârstei copilului este recomandată în jocurile creative, deoarece îl va ajuta pe cel mic să:

►învețe să rezolve diferite probleme;

►să se joace cu alții, să facă compromisuri și să rezolve conflicte;

►să-și dezvolte abilitățile motorii fine;

►să-și dezvolte abilitățile lingvistice;

►să învețe să scrie, să citească și să socotească.

Care sunt cele mai bune jucării creative pentru copii?

Poți observa beneficiile jucăriilor creative încă de când cel mic are o lună. Pentru bebeluși, este important ca aceștia să-și dezvolte treptat simțurile, iar asta se face, printre altele, cu ajutorul culorilor, sunetelor, atingerilor și mișcărilor. Jucăriile mobile și senzoriale, cele viu colorate și cele care emit diverse sunete, precum și cele ce au diferite texturi sunt recomandate de specialiști. Acestea ajută, de asemenea, la dezvoltarea coordonării ochi-mână.

Pe măsură ce copilul crește, devine mai activ și poate sta în șezut, poți opta pentru jucării educative care implică găsirea unor soluții. Șabloanele, seturile de construit și jucăriile magnetice îl voi ajuta pe cel mic să-și îmbunătățească încrederea și stima de sine.

Pe preșcolari este bine să începi să-i încurajezi să-și dezvolte abilitățile cognitive. De exemplu, jocurile ce presupun desenatul și scrisul de mâna sunt excelente pentru ca piticii să învețe literele și cifrele, să le deosebească și chiar să înțeleagă cuvinte simple. În plus, asemenea jocuri îl ajută pe micuț să țină corect creionul și stiloul în mână și să-și formeze scrisul.

Prin asocierea sentimentelor cu diferite sarcini, jocurile creative ajută și la dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale. Propune-i copilului să picteze, să deseneze, să compună o poveste sau să vorbească despre un subiect drag lui. Odată cu trecerea timpului, piticii vor învăța cum să-și exprime sentimentele într-un mod direct, însă creativ, ceea ce îi va ajuta să se integreze mai ușor în societate.

Alte activități creative sunt cele ce implică mișcarea sub variate forme, precum dansul, șotronul sau plimbările prin natură. Acestea reprezintă metode ideale de îmbunătățire a motricității fine, coordonării și controlului. Trebuie, însă, practicate cu regularitate și răbdare. Mă mult, ele contribuie și la dezvoltarea memoriei musculare.

Crearea oportunităților creative de joacă pentru cei mici le va permite acestora să-și dezvolte numeroase abilități importante, precum și să exploreze și să învețe despre lumea din jur. Spor la joacă!