De asemenea, stilul de viață dezechilibrat poate contribui la declanșarea unei boli cardiovasculare. Simptomele și tratamentul adecvat diferă în funcție de tipul de afecțiune și de cauza care a produs-o. 

 

Simptomele bolilor de inimă diferă în funcție de cauză, însă cele mai comune manifestări apar la foarte multe tipuri de afecțiuni cardiace. Acestea sunt:
 
-Durere în piept (angină)
-Palpitații
-Dificultăți de respirație
-Transpirații excesive
-Amețeală
-Stare de oboseală intensă
-Stare de leșin.
 
Tratamentul presupune, de obicei, administrarea unor medicamente specifice, la recomandarea medicului cardiolog. Schimbarea stilului de viață poate fi, de asemenea, de ajutor, însă uneori este nevoie de operații sau de proceduri de medicină intervențională, care sunt minim invazive.
 
Tipuri de afecțiuni cardiovasculare
 
1. Malformații cardiace congenitale
 
Acest termen denumește mai multe malformații posibile, care apar la nivelul inimii chiar înainte de naștere. Pentru remedierea acestor probleme sunt necesare proceduri minim-invazive sau intervenții chirurgicale. 

 

Structura anormală a mușchiului cardiac nu permite o circulație normală a sângelui. Astfel, fluxul de sânge este parțial sau total blocat, iar sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la alte organe din corp.
 
2. Aritmia

Persoanele care suferă de aritmie cardiacă manifestă tulburări de ritm cardiac. În funcție de tipul de aritmie, inima poate să bată prea repede, prea rar sau neregulat. Aritmia apare atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii devin anormale. 

 

Multe forme de aritmie nu au simptome și nu sunt periculoase, dar altele sunt extrem de grave și pot fi chiar fatale (de exemplu, fibrilația). De asemenea, aritmia poate fi semnul existenței unei alte probleme la nivelul inimii, care necesită investigații detaliate și tratament. Aritmiile se simt de cele mai multe ori sub forma unor palpitații sau a unei senzații de fluturare în piept.
 
3. Boala coronariană
 
Această afecțiune apare atunci când arterele coronare (de la nivelul inimii) sunt îngustate sau chiar blocate, de obicei din cauza depunerilor de plăci de aterom, care conțin colesterol. Din cauza acestor depuneri, arterele se îngustează, iar sângele oxigenat nu mai poate circula normal. 

 

În cazuri foarte grave, arterele pot fi complet blocate. Problema poate fi remediată prin proceduri minim invazive, prin schimbarea dietei, a stilului de viață și prin tratamente speciale, recomandate de medic.
 
4. Cardiomiopatie hipertrofică
 
Aceasta este o boală genetică, în care un perete al mușchiului cardiac se îngroașă foarte mult și nu mai poate pompa eficient sânge de la inimă spre alte organe. Afecțiunea se poate manifesta prin stări de oboseală, palpitații și leșin. Alteori însă, boala nu are simptome și duce direct la stop cardiac subit, cardiomiopatia hipertrofică fiind principala cauză de deces în rândul tinerilor sportivi.
 
5. Insuficiența cardiacă
 
Boala apare atunci când inima nu mai are putere să pompeze eficient sângele oxigenat spre organele interne. De obicei, este afectată partea stângă sau dreaptă a inimii, rareori ambele părți. Afecțiunea este, de cele mai multe ori, o complicație care apare din cauza hipertensiunii arteriale sau a bolii coronariene netratate, care, în timp, afectează mușchiul cardiac și îl slăbesc.

 

Există și alte afecțiuni cardiovasculare, dar cele menționate în acest articol sunt cele mai frecvente. Aceste boli, care pot fi chiar fatale în lipsa tratamentului adecvat, pot fi descoperite în cadrul unui control medical de rutină, chiar dacă nu au simptome. De aceea, este important să mergi periodic la medic, pentru consultație și analize.