Deși pandemia de Covid-19 a adus anumite modificari in optiunile consumatorilor, in special in ceea ce priveste modalitatile de lucru sau de petrecere a timpului liber, apetitul pentru calatorie, atat la nivel global, cat si la noi in tara, nu s-a diminuat. Dimpotriva, nevoia de relaxare si de eliberare de stres, impreuna cu dorinta de a calatori si de a petrece timpul in aer liber au determinat pe multi romani sa fie tot mai deschisi in a-si alege urmatoarea destinatie de vacanta, pe masura ce acest lucru a inceput sa fie din nou posibil.

In timp ce in lunile aprilie si mai, in perioada sarbatorilor pascale, a existat un interes vadit al romanilor spre calatoriile interne, un procent semnificativ din biletele de avion vandute avand ca destinatie Romania, cererea catre calatoriile externe a crescut semnificativ odata cu redeschiderea granitelor. Relaxarea conditiilor de calatorie, dar si faptul ca tot mai multe tari au trecut din scenariul rosu in cel galben sau verde, au facut ca tot mai multe persoane sa-si indrepte atentia spre destinatiile turistice preferate de vacanta din strainatate.

Pe fondul redeschiderii granitelor ca urmare a accelerarii procesului de vaccinare, si a exceptarii de la carantina a persoanelor vaccinate sau a celor au avut COVID, putem vorbi despre o revenire a apetitului romanilor catre destinatiile favorite, dar si catre unele noi.

Destinatii turistice preferate in randul romanilor

In conditiile relaxarii conditiilor de calatorie si a redeschiderii granitelor incepand cu a doua jumatate a lunii mai, ca urmare a inceperii procesului de vaccinare si a unei imunizari tot mai mari in randul populatiei, interesul romanilor pentru deplasarile si calatoriile in strainatate a crescut vizibil, dupa cum au indicat anumite statistici.

Conform unui studiu de piata efectuat de Mercury Research inceput in luna februarie, privind intentia romanilor de a calatori in acest an, aproape jumatate dintre cei chestionati (44%) si-au declarat intentia de a calatori mai des si mai departe de casa in 2021. Motivele invocate de romanii care doresc sa calatoreasca mai mult in strainatate in acest an sunt, pe de o parte, ofertele si preturile bune ale operatorilor din turism, dar si cele legate de scăderea riscului de infectare sau de faptul ca izolarea nu mai este obligatorie (60% dintre cei chestionati).

Introducerea treptata a certificatelor verzi de catre anumite state (Italia, Grecia, Croatia, Cipru) a determinat consumatorii sa isi indrepte atentia spre acest tip de destinatii, anumite companii inregistrand o crestere si cu 80% a biletelor de avion de la o saptamana la alta imediat dupa anuntarea relaxarii restrictiilor.

Cele mai populare destinatii turistice preferate de romani

Destinatiile de vacanta preferate de romani includ, intr-un procent semnificativ, tarile europene. Conform studiului mentionat, peste 53% dintre cei care si-au exprimat dorinta de a calatori intentioneaza sa plece pentru prima oara in strainatate in Europa in vara acestui an, dupa redeschiderea granitelor, in timp ce un procent mult mai mic dintre cei chestionati (16%) aleg o destinatie exotica. Dintre cei care au ales Europa, vacantele preferate sunt sub forma unui city break de cateva zile, sau a unui sejur mai extins la mare sau la munte.

Cele mai populare destinatii turistice in randul romanilor includ tari europene ca Italia, Spania, Grecia, Marea Britanie, Franta, dar si Tenerife, Tunisia sau Egipt. Destinatiile din zone apropiate Romaniei sunt facilitate si de pretul avantajos al biletelor de avion, ori de conditiile avantajoase de intrare in diferite tari, cum sunt de exemplu Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Fata de anii anteriori in schimb, romanii prefera sa-si achizitioneze biletele si sa-si faca rezervarile de calatorie mai aproape de momentul vacantei, cu circa 23-30 de zile inainte, spre deosebire de alti ani cand aceste pachete puteau fi cumparate si cu cateva luni, sau chiar o jumatate de an inainte.

Iata cele mai populare destinatii turistice preferate de catre romani in acest an:

Italia: Conform studiului intern efectuat de Vola.ro, in topul cautarilor pentru cele mai cautate rute in aceasta vara se afla Italia. Accelerarea procesului de vaccinare, introducerea certificatelor verzi sau acordurile intre anumite state europene au facut ca tot mai multi romani sa isi reia calatoriile spre aceasta destinatie, fie pentru vacante, fie pentru a reveni la lucru sau a-si vizita familiile.

Spania se afla printre tarile europene care au ridicat treptat restrictiile de calatorie, fiind intre cele cu risc epidemiologic scazut. Interesul pentru aceasta destinatie a crescut in randul romanilor si datorita faptului ca numeroase companii aeriene ofera zboruri si bilete de avion din Spania catre Romania si viceversa.

Grecia este preferata de catre turistii romani datorita destinatiilor de vacanta atat din partea continentala cat si in cea insulara, in zone precum Salonic, Mykonos, Santorini ori Zakynthos. Operatorii ofera acum zboruri mai ieftine ca niciodata, cu preturi ce incep de la 64 EUR/dus-intors iar majoritatea unitatilor de cazare ofera rambursare completa.

Marea Britanie continua sa ramana in topul destinatiilor de interes pentru romani, in special datorita ofertelor avantajoase ale biletelor de avion. In acest sens, cel mai mic tarif, de numai 7,49 EUR, a fost inregistrat in luna mai a acestui an, pe ruta Londra Luton - Bacau.

Romania: In timp ce tarile europene raman printre destinatiile de calatorie favorite ale romanilor in acest an, un procent important dintre cei chestionati si-a manifestat intentia de a-si petrece concediul in tara, sub forma unui sejur intr-un din statiunile de munte sau de pe litoralul romanesc.