Încă din fabrică maşinile sunt echipate cu mochetă care acoperă întreg habitaclul şi spaţiile de depozitare. În portbagaj, mocheta este din material textil şi îmbracă atât partea de jos, cât şi pereţii laterali capitonaţi.
 
Dacă aşezi o tăviţă de portbagaj pentru protecţie, te vei bucura atât de transportul în siguranţă al obiectelor, cât şi de menţinerea aspectului mochetei originale.
 
Ce rol are tăviţa pentru portbagaj
 
Principalul rol al unei tăviţe este să te ajute să ajungi la destinaţie cu bagajele în siguranţă, indiferent de volum. Deoarece acoperă întregul spaţiul de depozitare, sunt utile atât pentru bagaje mici, cât şi pentru obiecte de mari dimensiuni.
 
Principala caracteristică a materialului din care sunt confecţionate este aderenţa. Cele mai multe modele disponibile în ţara noastră sunt din cauciuc, rezistente la uzură şi cu priză bună. Forma de tăviţă ajută ca în cazul unor recipiente care se varsă, sau al unor obiecte umede sau îngheţate, lichidul să nu treacă de pereţii laterali. Se protejează astfel nu doar mocheta maşinii, ci şi caroseria, sensibilă la umiditate şi reacţiile unor substanţe cu care intră în contact.
 
Cum alegi produsul potrivit
 
Industria accesoriilor auto s-a dezvoltat atât de mult încât acoperă nevoile utilizatorilor în funcţie de modelul maşinii pe care o conduc. Produsele de calitate se pliază perfect pe forma caroseriei maşinii. Asemenea pieselor de schimb, se cumpără pe baza datelor de identificare a vehiculului din certificatul de înregistrare. Piaţa de profil acoperă majoritatea producătorilor auto, aşadar ai toate şansele să găseşti un tăviţă dedicată, chiar şi pentru modele mai puţin cunoscute.
 
Alege în funcţie de bagajele transportate
 
Înainte de a cumpăra, trebuie să analizezi care este destinaţia maşinii tale. Pentru o maşină de familie, cu cumpărături periodice şi vacanţe ocazionale, cel mai important este ca tăviţa să se potrivească cu caroseria. Pe măsură ce utilitatea portbagajului este mai mare, criteriile de achiziţie cresc. Dacă spaţiul de depozitare al maşinii reprezintă atelierul tău portabil, trebuie să alegi un produs rezistent. De asemenea, dacă transporţi des lichide, cea mai bună soluţie rămâne cauciucul, deoarece este impermeabil.
 
În schimb, dacă doreşti doar să menţii valoarea de piaţă a mochetei originale şi aspectul acesteia, poţi alege tăviţe din materiale textile. Dezvoltarea industriei accesoriilor auto a dus la o diversificare a paletei de culori disponibile. Aşadar, negru şi gri nu mai sunt singurele opţiuni din piaţă. Poţi alege tăviţe de portbagaj potrivite cu materialul şi culoarea mochetei originale, în nuanţe de bej sau gri, cu covor textil sau din piele.  
 
Modelul potrivit este cel care acoperă nevoile tale
 
Când vine vorba de protecţia pentru portbagaj, cea mai sigură alegere este varianta originală, de la producător. Însă nu întotdeauna această opţiune acoperă nevoile tale cotidiene. Aşadar, forma este impusă de configuraţia maşinii, însă materialul şi designul sunt la latitudinea ta.
 
Echipamentul sportiv noroios, cumpărăturile cu băuturi alimentare, trusa de scule murdare sau chiar animalul de companie transportat în portbagajul unei maşini de teren impun anumite caracteristici pe care tăviţa trebuie să le îndeplinească pentru a-ţi proteja maşina.
 
Dacă stabileşti câteva criterii esenţiale în ceea ce priveşte materialul din care este confecţionată, grosimea şi impermeabilitatea, vei ajunge la cea mai bună tăviţă pentru portbagajul maşinii pe care o conduci.
 
Un covor de tip tăviţă aşezat în portbagaj te ajută să transporţi în siguranţă obiecte de toate dimensiunile, protejând nu doar mocheta originală, ci şi caroseria maşinii. În plus, această investiţie ajută la menţinerea valorii de piaţă a maşinii, o mochetă impecabilă fiind un argument în plus pentru grija pe care o ai faţă de vehicul.