Obținerea unei plăți la justa valoare a muncii depuse și posibilitatea de a trăi în alt stat, făcând ceea ce îți place într-un sistem diferit de cel de acasă, nu mai este o utopie, ci o realitate.
 
Dar, cum trebuie să te miști către destinația pe care ți-o dorești? Și, care sunt pașii, cel puțin la nivel general, pe care e bine să-i urmezi pentru a-ți atinge scopul profesional de a lucra peste hotare? Vei găsi răspunsuri utile în rândurile de mai jos dar și câteva sfaturi de urmat.
 
Învață limba țării în care vei lucra
 
Pentru a putea accesa mai ușor un loc de muncă în străinătate este necesar, în primul rând, să cunoști limba acelui stat măcar la un nivel acceptabil și/sau limba engleză, în funcție de situație. Cunoștințele de nivel lingvistic, măcar la nivel conversațional, sunt esențiale în desfășurarea activității, în cooperarea eficientă cu membrii echipei și managerii. În plus, îți vor fi de un imens ajutor și în procesul de integrare în societatea nouă în care vei trăi. Bariera comunicării influențează formarea relațiilor interumane dar și rezultatele în munca depusă.
 
Asigură-te că practici o meserie căutată
 
Înainte de a porni la drum, informează-te! În funcție de ceea ce știi să faci, poți găsi oportunități variate și e bine să știi din timp „cine și ce caută”. De exemplu, personalul medical calificat – cu sau fără experiență – a fost, dintotdeauna, o resursă umană foarte dorită în spațiul european, îndeosebi în țări precum Germania, Franța, Italia sau Spania. Rațiunile sunt evidente:
 
-dezvoltarea standardelor de calitate în domeniul serviciilor medicale;
-creșterea populației care beneficiază de asemenea servicii;
-o tendință negativă de înlocuire a angajaților care ating vârsta de pensionare cu personal tânăr calificat.
 
Toate acestea determină o cerere în continuă creștere de medici și asistenți medicali.
 
Apelează la servicii de recrutare profesioniste
 
Este, de departe, alegerea optimă atunci când nu cunoști detalii de la fața locului, dar și o cărare sigură pentru a accesa joburi superioare profesional față de ceea ce ai acasă. Așadar, apelează la serviciile unei firme de recrutare specializate.
 
Procesul de relocare și adaptare la noul loc de muncă poate fi anevoios și stresant, iar firmele cu experiență în recrutarea de personal medical oferă – pe lângă posibilitatea ocupării unui loc de muncă bine plătit – servicii de suport:
 
-cursuri intensive de limbă;
-consultanță în privința formalităților și documentele administrative necesare pentru prestarea activității;
-sprijin în găsirea unei locuințe adecvate și îndeplinirea formalităților de stabilire a rezidenței în statul de adopție.
 
Verifică personal credibilitatea acestora în mediul online, unde poți găsi părerile asistenților medicali despre Iuvare, de exemplu, relevante pentru calitatea serviciilor. În definitiv, este important pentru demersul tău să cauți cât mai multă informație, inclusiv de la cei care au colaborat cu firma de recrutare.
 
Caută recomandări directe
 
O altă modalitate de a-ți găsi un loc de muncă în străinătate este prin recomandarea unei rude sau a unei cunoștințe care lucrează deja în străinătate – așa-numitele recomandări interne. Avantajul lor este că, venind prin cineva care cunoaște ambele părți, ai șanse mari să te potrivești cu profilul căutat și să obții postul. Iar dacă descoperi că îți place stilul de viață din comunitatea în care ai intrat, e foarte posibil chiar să nu mai vrei să pleci! 
 
În această perioadă sensibilă pentru toți, companiile au descoperit beneficiile interviurilor prin aplicații de tip videoconferință și o parte importantă din procesul de recrutare se poate desfășura fără a fi necesară deplasarea fizică la interviu. Acesta este un avantaj enorm pentru tine, în calitate de angajat, însă, este esențial să deții un CV bine redactat și să prezinți documente suplimentare dacă este cazul – diplome obținute în afara studiilor, certificări etc.
 
Alegerea unei provocări profesionale peste granițe îți aduce, în termeni financiari, avantajul unui salariu mai bun și dobândirea unei stabilități demne de luat în seamă. Mai mult, atrage după sine dezvoltarea personală și profesională într-un mediu mai competitiv, bine organizat, ceea ce îți va îmbunătăți CV-ul prin experiențe care îți vor servi pentru următorul nivel de evoluție. Succes!