O mică defecțiune apărută la un cablu sau țeavă impunea spargerea pardoselii din beton sau înlăturarea pachetului, pentru a se interveni, după care aceasta trebuia refăcută.

Astfel de situații apar în special în clădirile mari, care adăpostesc instituții publice, școli, spitale etc, iar când se întâmplă un astfel de incident, activitatea din interior este serios perturbată. Prin urmare, era nevoie de o soluție pentru a se elimina acest inconvenient și astfel a apărut pardoseala flotantă, care vine cu o rezolvare simplă și eficientă.

Denumită și pardoseală tehnică supraînălțată, aceasta se montează pe o structură portantă ce poate fi înălțată în funcție de necesități, permițând accesul cu ușurință la instalațiile aflate dedesubt.

Acesta este scopul principal al unei astfel de structuri, însă pe lângă el, folosirea unei pardoseli flotante prezintă și alte avantaje demne de luat în seamă.

Se instalează ușor

 

Spre deosebire de soluțiile clasice, pardoseala flotantă este mult mai ușor de instalat și nici nu impune condiții speciale de montare. În acest caz, nu mai este nevoie ca suprafața să fie perfect nivelată, ca în cazul pardoselilor clasice, pentru că diferențele de nivel pot fi reglate cu ajutorul „piciorușelor” structurii de susținere.

În acest mod, se va obține o pardoseală perfect plană, deși suprafața pe care este instalată este înclinată sau denivelată.

Structura portantă este realizată din oțel sau alte materiale rezistente, capabile să suporte sarcini mari, aceasta constituind baza pentru viitoarea pardoseală. Odată instalată și reglată la înălțimea optimă, peste această structură se așează panouri, care au o dimensiune standard de 60X60 de centimetri. Grosimea acestora și materialul din care sunt realizate diferă în funcție de necesitățile fiecărui spațiu în care se instalează pardoseala flotantă.

Nu necesită perioade mari de așteptare

 

Este știut faptul că atunci când se toarnă o pardoseală e nevoie să treacă o anumită perioadă de timp până ca aceasta să poată fi folosită, pentru că trebuie așteptat ca cimentul să se usuce. Spațiul respectiv este scos din uz în acest timp, ceea ce poate constitui un inconvenient major în anumite situații, mai ales când e vorba de o clădire publică.

În cazul pardoselii flotante, instalarea durează mult mai puțin, iar aceasta poate fi folosită imediat ce a fost montată. Componentele structurii de susținere se asamblează ușor, iar înălțimea se reglează rapid, apoi nu mai e nevoie decât de aplicarea panourilor. Acestea se fixează cu un adeziv care se întărește instant, astfel că nu mai e nevoie să se aștepte nici un minut după ce ultimul panou a fost plasat la locul său.

Se simplifică investițiile ulterioare

 

Tehnologia este într-o continuă evoluție, iar companiile care vor să reziste pe piață trebuie să țină pasul cu aceste schimbări. În clădirile de birouri și în sediile de instituții se fac frecvent investiții în acest sens, iar acestea presupun înlocuirea sau montarea unor noi instalații.

Multe dintre aceste lucrări nu au fost luate în calcul la realizarea planului arhitectonic al clădirilor, pentru că nimeni nu intuia în acel moment unde va ajunge evoluția tehnologiilor. În această situație, o metodă eficientă este montarea noilor instalații sub podea, lucru mult mai ușor de pus în practică atunci când există o pardoseală flotantă.

Se vor reduce astfel și costurile necesare investiției, iar în cazul în care va fi nevoie de o intervenție ulterioară, soluția deja este asigurată.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată și durata lungă de viață a unei astfel de pardoseli. Chiar și în cazul în care un panou sau un element al structurii de susținere se deteriorează, acesta poate fi înlocuit cu ușurință, fără a fi nevoie să renovezi întreaga pardoseală.