Prețurile nu au urcat cu zeci de procente, ci cu sute de procente, o situație neașteptată pe piață după anul 2020, când astfel de resurse naturale ajungeau la costuri minime istorice. Situația s-a schimbat mult în doar un an, consumul a crescut semnificativ, producția a scăzut, iar prețurile de pe bursele de energie au ajuns la niveluri extrem de mari.

Consumatorii casnici în special au fost protejați în toată această perioadă pe de o parte de contractele încheiate la preț fix cu furnizorii de gaze naturale pe piața liberă concurențială, iar pe de altă parte de politicile guvernamentale. Chiar în prezent, în lunile februarie și martie, se aplică plafonare preț gaze naturale atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei non casnici. Românii cu abonamentele individuale la gaze naturale (deci nu pe numele unor companii) vor plăti maximum 0,31 lei/kWh la gazele naturale, indiferent de consum. O veste și mai bună este că acei consumatori casnici cu un consum de până la 300 metri cubi de gaze naturale pe lună vor plăti cel mult 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. Compensarea prețurilor se face pe facturi în mod natural, de către furnizori. 

În aceste condiții în care se aplică plafonarea prețurilor, mai are sens să cauți cu atenție cea mai bună ofertă de gaze naturale, cel mai bun pret gaze naturale la furnizori pe piața liberalizată? Răspunsul este cu siguranță afirmativ! În primul rând, trebuie să subliniem faptul că în lunile trecute, când deja se aplica plafonarea prețurilor la gaze naturale, mulți români care aveau din 2021 contracte ferme la gaze naturale cu preț fix pe 12 luni la anumiți furnizori au avut parte de facturi mai mici decât cele menționate în plafoanele de stat, în unele cazuri cu foarte mult mai reduse! Așadar, cei care și-au ales în trecut un furnizor pe baza comparării prețurilor la gaze naturale au avut de câștigat în mod substanțial.

Chiar și acum, dacă nu te lași la voia întâmplării, poți alege un furnizor de gaze naturale cu o politică de prețuri minime la nivel de piață. Plafonarea prevăzută de stat este pe termen limitat și nimeni nu știe care va fi politica viitoare. În schimb, prețurile din contracte se respectă chiar și în cazul mai puțin probabil acum în care prețurile la energie vor continua să crească. Dacă prețurile la gaze naturale vor mai scădea, poți oricând să soliciți un alt contract la un alt furnizor, pe baza unei oferte mai bune.

În concluzie, este indicat să fii mereu la curent cu ofertele de moment și să alegi chiar tu prețurile maxime pe care le poți avea în perioada viitoare (selectând desigur minimele din piață), sperând totuși la prețuri și mai reduse prin deciziile politicilor de stat pe termen scurt.