În sufragerie, cea mai mare provocare pe care trebuie să o îndeplinești este să combini luminile ambientale cu cele decorative și de lucru. Aici este locul în care te relaxezi, citești, petreci timp cu cei dragi sau îți întâmpini oaspeții, așa că trebuie să optezi pentru obiecte funcționale, dar care să se încadreze perfect în stilul ales și să înfrumusețeze designul livingului.
 
Oferta în materie de corpuri de iluminat pentru sufragerie este extrem de variată, mai ales că sunt disponibile o mulțime de lustre la preț avantajos, care atrag atenția prin forma lor deosebită și nota de originalitate pe care o aduc în living. Iată câteva piese moderne potrivite pentru sufrageria ta:
 
Lustră clasică
 
Caracterizate de detalii de sticlă și cristale, culori elegante ori brațe de tip lumânare, lustrele clasice sunt perfecte pentru un decor clasic. Aceste produse sub formă de candelabru se potrivesc de minune într-un living amenajat în stil baroc, dar pot fi instalate și într-o cameră cu design tranzițional, ce urmărește să păstreze anumite detalii de lux, ori într-un spațiu contemporan cu accente de piatră și mobilier minimalist. Candelabrele elegante sunt piese statement, care dau un aer regal sau misterios sufrageriei tale, indiferent dacă au decorațiuni din cristal, mai multe brațe ori doar un abajur tip lumânare.
 
Lustră cu abajur de tip clopot
 
Într-un decor modern sunt ideale lustrele care includ un abajur sub formă de clopot, din sticlă sau metal. Aceste corpuri de iluminat nu atrag atenția prin volum, ci prin subtilitatea cu care completează decorul sufrageriei. Sunt adesea folosite în interioarele moderne și tradiționale, deasupra mesei de dining, dar într-o zonă unde se dorește iluminarea unui obiect în mod special, cum ar fi canapea ori fotoliu. De regulă, este vorba despre un singur corp atașat de un cablu, o tijă sau un lanț, care arată foarte bine atât individual cât și alături de mai multe astfel de piese grupate sau suspendate în rânduri, mai ales că permite și o lumină directă.
 
Lustră cu abajur sub formă de tobă
 
Dacă îți dorești să obții o atmosferă ambientală în camera de zi, atunci optează pentru o lustră simplă și delicată, cu abajur în formă de tobă. Poți utiliza un astfel de accesoriu și pentru zona de dining, dar și deasupra măsuței pentru cafea. Acest corp de iluminat este unul suspendat, de tip tambur, confecționat dintr-un cadru metalic circular pe care se aplică tot felul de materiale. Unele dintre cele mai populare sunt suspensiile cu abajur textil, care se găsesc într-o gamă variată de culori și imprimeuri, dar care pot fi amplasate în sufragerie doar dacă se potrivesc decorului și stilului ales.
 
Lustră de tip spider
 
Lustrele moderne sunt apreciate pentru faptul că aduc ceva nou prin formele lor îndrăznețe, dar și pentru eleganța culorilor subtile ori a materialelor din care sunt realizate, sticlă și metal. Articolele de tip spider mai sunt denumite glob sau sferă și se caracterizează prin forma rotundă și libertatea de-a instala brațele la niveluri și distanțe diferite. Lustra spider este foarte căutată, datorită formelor organice de sticlă ale abajurului și posibilității de-a fi instalate chiar și în sufrageriile de mici dimensiuni. Pentru o adevărată declarație de stil, suspendă mai multe asemenea corpuri împreună, iar dacă vrei să obții un efect dramatic încearcă să alternezi lungimea corpurilor.
 
Lustră cu becuri la vedere
 
Chiar dacă au apărut relativ recent, lustrele cu becuri expuse sunt foarte des utilizate în sufrageriile din zilele noastre. Acestea se potrivesc decorurilor moderne, dar și amenajărilor contemporane, minimaliste, industriale sau chiar și rustice. Se găsesc într-o gamă variată de modele, au un design simplu și sunt excelente pentru iluminatul de lucru și cel ambiental. Cel mai important avantaj este că permit distribuția uniformă a luminii, însă este benefic și faptul că pot fi utilizate în moduri inedite peste tot în living și în casă.
 
Livingul este locul ce aduce împreună mai mulți oameni și activități diferite, astfel că și alegerile în materie de iluminat trebuie să fie pe măsură. Lustrele moderne pot fi minimaliste, elegante, avangardiste, dar și hi-tech. Dacă vrei să oferi o doză de originalitate sufrageriei tale, nu-ți fie teamă să alegi corpuri de iluminat îndrăznețe, care să scoată în evidență decorul și să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie.