Cât de des trebuie alăptat și până la ce vârstă? Când se începe diversificarea? Ce alimente solide se introduc prima dată în alimentația bebelușului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care o proaspătă mămică și le pune când vine vorba de alimentația bebelușului. Deși poate părea foarte dificil să îți hrănești copilul în mod corect, vei vedea că totul va deveni mult mai simplu odată ce te informezi foarte bine cu privire la acest subiect. Prin urmare, iată cele mai importante sfaturi pentru hrănirea corectă a bebelușului.

Alăptează-l exclusiv la sân în primele 6 luni

Laptele matern este cel mai potrivit lapte pentru copilul tău. Compoziția nutrițională a laptelui matern este optimă pentru nevoile nutriționale și energetice ale bebelușului. În plus, odată cu creșterea bebelușului, compoziția laptelui se modifică în funcție de necesitățile acestuia. Este recomandat ca bebelușii să fie alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, pentru a le asigura o creștere și o dezvoltare armonioasă. La început, te poți confrunta cu răni la nivelul areolei mamare, însă poți folosi unguente special destinate acestor tipuri de leziuni. De asemenea, poți opta pentru diferite accesorii pentru alăptat, cum ar fi protectoare pentru mamelon. 

Optează pentru formulă de lapte, dacă nu poți alăpta la sân

Unele mame nu pot alăpta la sân, deoarece nu produc lapte sau produc prea puțin lapte. În acest caz, este recomandat să se opteze pentru formule de lapte adaptate vârstei și nevoilor speciale, dacă este cazul – formule pentru prematuri, pentru bebeluși cu atopie sau cu alergie la proteina laptelui de vacă. În niciun caz, nu este recomandată să folosește lapte praf obișnuit sau lapte de vacă, deoarece acestea nu au o compoziție nutrițională adecvată bebelușilor.

Formulele de lapte (lapte praf pentru bebeluși) sunt preparate industriale care utilizează diferite surse de proteină (din laptele de vacă, de soia, din colagen de porc) și ale căror valori nutriționale se apropie de compoziția laptelui matern. În plus, formulele de lapte pot fi îmbogățite cu diferiți nutrienți, cum ar fi probiotice, acizi grași Omega-3. Dacă produci puțin lapte matern, este recomandat ca acesta să fie administrat în completare cu o formulă de lapte. 

Mănâncă sănătos în timpul alăptării

Dacă alăptezi copilul la sân, este important să știi că și alimentația ta contează. Tot ceea ce mănânci influențează compoziția nutrițională a laptelui matern. Prin urmare, este important să te asiguri că mânânci sănătos, că eviți alimentele intens procesate industrial, că incluzi în alimentație o varietate de alimente și că ai grijă cum prepari alimentele. Se recomandă gătirea la aburi, fierberea, gătirea la cuptor și la grătar, dar în niciun caz prăjirea. Atenție! Deși multe mame își doresc să slăbească după ce au născut, nu sunt recomandate dietele stricte sau hipocalorice în timpul alăptării. Un alt lucru important este faptul că mama trebuie să evite alimentele la care bebelușul este alergic sau pe care nu le tolerează – cum ar fi laptele în intoleranța la lactoză.   

Începe diversificarea la 6 luni

Diversificarea trebuie începută aproximativ la vârsta de 6 luni, dar nu mai târziu. Uneori, alimentația diversificată poate fi inițiată puțin mai devreme. Diversificarea alimentației presupune introducerea alimentelor semi-solide și solide în alimentația bebelușului. Alimentele se introduc treptat, câte un aliment nou pe săptămână, în cantitate mică (20-30 g), reducând cu aceeași cantitate laptele. Diversificarea se începe doar atunci când bebelușul este sănătos (fără simptome digestive, semne de alergie, infecții). La apariția unor simptome digestive (diaree, vărsături), alimentația diversificată se întrerupe și se reia după optimizarea tranzitului intestinal. 

Diversificarea se începe cu fructe și legume, apoi se introduc treptat cereale pentru bebeluși, brânza de vacă, iaurtul, ficatul de pasăre, carnea mărunțită, gălbenușul de ou. Toate alimentele se pasează bine. Albușul de ou nu se administrează până la vârsta de 1 an și nici fructele cu potențial alergizant – zmeură, fragi, căpșuni.  

Continuă alăptarea și după începerea diversificării

Chiar dacă ai început diversificarea, iar copilul începe să primească o alimentație asemănătoare adultului, alăptarea nu trebuie întreruptă. Se recomandă alăptarea copilului până la vârsta de 2-3 ani. Bineînțeles, dacă este posibil, laptele matern este cel mai potrivit. Însă dacă copilul este alăptat cu formule de lapte, trebuie să optezi pentru formule de continuare, apoi pentru formule junior (după vârsta de 1 an). 

Așadar, respectarea acestor reguli simple în ceea ce privește alimentația bebelușului te ajută să îi asiguri o creștere și o dezvoltare optimă. Cere sfatul medicului în legătură cu alte nelămuriri privind acest subiect.