Toate produsele alese trebuie să poată fi manipulate și întreținute ușor, să nu influențeze negativ costurile prin consumuri de energie, apă sau combustibil și să nu reprezinte un pericol pentru personalul care le utilizează. Așa că iată care sunt produsele cu adevărat esențiale pentru dotarea unui restaurant nou!

Mobilierul necesar într-un sală de restaurant

Într-un restaurant, mobilierul este format, de obicei, din mese, scaune, fotolii, canapele, scaune de bar, mese de serviciu, cuiere, jardiniere și dulapuri pentru ustensilele ospătarilor.

Utilaje necesare pentru servirea preparatelor

Un restaurant trebuie să fie dotat corespunzător cu toate utilajele necesare pentru servirea preparatelor și a băuturilor din meniu. Folosirea unor utilaje are ca scop, în primul rând, modernizarea operațiunilor de pregătire prealabilă a produselor, prezentarea și servirea lor. Așa că pe lista de utilaje necesare se află dozatoarele pentru porționarea anumitor produse, cântarele electronice, încălzitoarele de veselă, dar și utilajele pentru menținerea la cald sau rece a preparatelor. 


Pentru transportarea anumitor produse sau preparate vor trebui achiziționate cărucioare speciale, care pot fi folosite atât pentru servire, cât și pentru debarasare. 

În schimb, pentru prepararea băuturilor sunt necesare un aparat espressor, un aparat pentru pregătirea ceaiului, mașini de fabricat cuburi de gheață, blender și mixer. 

De asemenea, pe lângă utilaje, sunt necesare și alte obiecte și accesorii, pentru servirea corespunzătoare a preparatelor, iar aici sunt incluse: vesela, sticlăria, tacâmurile, articolele de menaj și accesoriile de serviciu.

Utilaje și mobilier pentru dotarea bucătăriei 

În orice restaurant, organizarea interioară trebuie să asigure un flux tehnologic optim, atât pentru circulația clienților și a personalului, cât și pentru desfășurarea în condiții bune a activităților de producție și servire.  Iar pentru ca toate aceste activități să fie realizate într-o ordine corespunzătoare, este necesar să înțelegem care sunt etapele parcurse pentru pregătirea fiecărui preparat.


În primul rând, pentru etapa de recepționare a mărfii este necesar ca restaurantul să fie dotat cu un cântar cu platformă, pentru cântărirea produselor, dar și cu o masă de lucru din inox, care poate fi ușor dezinfectantă. 


Apoi, pentru etapa de depozitare a mărfurilor, este important ca orice restaurant să aibă amenajat un spațiu special cu rafturi din inox, dulapuri și polițe.

În etapa de prelucrare și preparare a produselor alimentare, sunt incluse mai multe utilaje și accesorii, cum ar fi: o masă de lucru, un robot de legume, o mașină de curățat cartofi, un cuptor, o friteuză, grill sau grătar cu rocă vulcanică, marmită și tigaie basculantă, hotă și coșuri de gunoi


Ultima etapă este cea de porționare și servire, iar pentru ea, sunt necesare cărucioare, rasteluri de farfurii și tacâmuri. 


La rândul ei, vesela utilizată trebuie să parcurgă și ea un flux tehnologic, pentru care sunt importante următoarele utilaje: mașină de spălat vase mare, mașină de spălat veselă, mașina de spălat pahare, dulap pentru veselă, rasteluri, duș flexibil și pubele. Iar acum, găsești o parte din toate aceste utilaje, plus pubele pentru gunoi, la preț mic, pe IgienaPHS.ro.


Cel mai important lucru pentru cei care dețin un restaurant, este acela de a-și atrage o clientelă de calitate, care să vină cu plăcere. Așa că într-o astfel de situație, bugetul și investițiile trebuie să fie bine planificate, astfel încât să nu existe nicio problemă în ceea ce privește dotarea un restaurant. În funcție de specificul restaurantului, un investitor atent la detalii va dori să le ofere clienților săi o experiență autentică, așa că va adapta obiectele de inventar, la caracteristicile meniului, și la cele ale amenajării interioare. De exemplu, într-un restaurant cu specific mediteranean, vom găsi cu siguranță farfurii pentru servirea pastelor, instrumente pentru servirea fructelor de mare sau tacâmuri speciale pentru pește. Iar pe lângă echipament și utilaje, un alt aspect important pentru succesul unui restaurant, este reprezentat de nivelul de igienă, dar și de pregătirea personalului.