De anul acesta, limba romana a intrat in programa celei mai bune universitati din Marea Britanie. Peste 20 de studenti straini de la prestigioasa Universitate Oxford invata limba noastra materna. Oana Uta Barbulescu este a fost aleasa, prin concurs, de britanici sa le predea acestora limba romana.

Tinerii sunt din Statele Unite si se declara fascinati de gramatica, vocabularul si mecansimele complicate ale limbii noastre materne. Astfel DOOM-ul, Dex-ul si Conjugarea verbelor romanesti au intrat in programa celei mai importante universtati din Marea Britanie. Iar "ă", "î", "ş" sau "ţ" , vocale si consoane neglijate de multe ori in Romania, au devenit vedete internationale.

Pentru ei limba romana nu este un moft. O invata deoarece vor sa faca programe informatice de recunoastere a vocii si sa scrie lucrari stiintifice despre evolutia limibilor romanice.

Oana Uta Barbulescu este lector universitar la Universitatea Bucuresti. A fost selectata de englezi sa preia lectoratul de romana in cadrul Facultatii de Lingvistica, Filologie si Fonetica a prestigioasei Universitati Oxford. „Una e sa predai studentilor nativi istoria limbii romane si alta e sa faci cursuri de limba romana si de civilzatie cu studentii straini. Diferentele sunt foarte mari in abordare”, a povestit aceasta intr-un reportaj "Romania, te iubesc".

„Iti spun fara sa am niciun fel de mandrie locala ca profesorii mei de la Bucuresti nu sunt cu nimic mai prejos decat profesorii de aici”, adauga profesoara.

Oana nu ii invata pe studenti numai romana, dar si cum sa gandeasca de unii singuri si sa puna totul la indoiala. Bogdan, de exemplu, este dovada vie ca metodele Oanei dau rezultatele. Se afla, in vizita la Oana, fosta lui profesoara. A venit de la Cambridge, unde isi da doctoratul. „Practic, stau aici pe banii lui Bill Gates”, marturiseste tanarul. Bogdan este unul dintre cei trei romani sposorizati de miliardarul american. Primeste 15.000 de lire pe an, cu care face ce vrea, plus inca 6.000 pentru taxele universitare. Fundatia lui Bill Gates ii plateste si biletele de avion cand se intoarce acasa sau cand se duce la conferinte. Ce studiaza romanul pe banii lui Bill Gates?

„O sa sune foarte exoctic: rimtul oratoric ca modalitate de obtinire a teatralitatii in discursurile lui Cicero. In romana, practic, ma ocup de proza ritmata in latina. Felul in care oratorii din Roma Antica obisnuiau sa-si rosteasca discursurile intr-o anumita melodicitate.”

Nu este o gluma. A fost selectat din 4.000 de studenti din toata lumea. Si i-a convins pe americani sa-i dea banii dupa ce le-a explicat ca studiile sale ii vor ajuta pe studenti sa vorbeasca in public ca Barack Obama sau Tony Blair.

O tine minte pe Oana, deoarece ea este singura profesoara din Romania care i-a dat un 9. Oana nu este singurul dascal roman de la Oxford. Elena Draghici Vasilescu, de pilda, le preda studentilor istoria bizantina. In urma cu cativa ani a incercat sa se intoarca sa munceasca in Romania, unde mai lucrase inainte de revolutie.

Potrivit site-ului Universitatii Oxford, exista si un Institut Cantemir, care se ocupa de istoria Europei Centrale si care, de asemenea, este condus tot de un roman. 

Prezenta celor trei profesori din Romania intr-una dintre cele mai bune universitati ale lumii este un semn ca in multe cazuri nu oamenii sunt problema educatiei din Romania, ci felul in care este organizat sistemul.