Dezindustrializarea Romaniei. Fabrici vandute la pret de fier vechi: „Nu poti sa le tii in viata numai cu aspirina”

„Ori faci o chirurgie, tai ce e rau si dai afara, ori nu poti sa subventionezi treaba asta pentru ca platesti dumneata, eu, dumnealui etc. In ziua de astazi, n-ar trebui sa faci diferenta intre stat si privat. Cand aud ca functionarii X trebuie platiti. Si muncitorii mei trebuie platiti, miile alea pe care le am. N-am putut sa dau afara, din 14.000 de oameni sa concediez 13.000 oameni, pentru ca imi merge mie rau. Dar si muncitorii aia, multi sau putini, pe care ii am, trebuie sa-i platesc in fiecare luna. Si eu sunt un fel de stat, dar stat in statul meu. Treaba asta ca nu putem sa le subventionam trebuie s-o invatam. Asa e viata, nu merge altfel. Dar nu sa le tai ca sa le dai la fier vechi. Cand eu ma duc la o licitatie sa cumpar o masina veche, oamenii aia imi iau cartea de credit, stiu ce sunt, stiu unde sunt. Cum poti sa primesti la o licitatie oameni fara ca ei sa fi depus acolo 10-20% din suma minima? Dupa 6-7 zile, daca n-au platit, le iei aia 10-20%. La revedere, mai faci o data licitatie pentru fier vechi, ca despre asta vorbim”, sustine omul de afaceri.

„Am vazut si privatizari facute cu un leu sau cu un euro. Unde este viziunea?”

„Am vazut si privatizari facute cu un leu sau cu un euro. Unde este viziunea? Dupa parerea mea, la privatizari trebuie sa te uiti mult inainte. Tu te uiti si zici ca privatizezi CFR Marfa, ca o dai Cailor Ferate Spaniole sau Germane. Iar aia vin si ti-o fac ca un bibelou, iar matale incepi sa faci un business acolo, statul ia, hai poate nu un miliard, dar jumatate de miliard de euro taxe anuale. Mai sunt 5000 – 10.000 de oameni care muncesc acolo, cu leafa, si aia platesc taxe si asa mai departe. Intreaba este: unde e viziunea cu CFR Marfa? Ca daca viziunea este numai de taiat vagoane, o cumpar eu maine, taiem vagoanele, le bagam intr-un fond si dam copiilor saraci sau dam unei fundatii de caritate. E vorba despre principii. Trebuie sa gasesti pe cineva care are viziune. Iar apoi trebuie sa explici omului care se uita la televizor de ce a dat-o pe un leu”, a explicat omul de business.

Tiriac a adaugat ca Romania este o natiune tanara, care s-a nascut in urma cu 23 de ani. „N-am avut politicieni adevarati, n-am avut oameni de business adevarati pentru ca eram toti cu 100 de dolari in buzunar."

Omul de afaceri Ion Tiriac a fost primul invitat al lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti, Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica pe Pro TV si voyo.ro.