O unguroaica, un tigan, o romanca si-un neamt.  Muncesc impreuna de 8 ani si sunt cei mai buni prieteni. Ce-i uneste? O moara veche restaurata din temelii, o brutarie si un proiect nebun: sa transforme un sat sarac si fara speranta, de pe Valea Hartibaciului, in atractie turistica.

Echipa interetnica de la Hosman sparge prejudecatile din popor, fiindca tiganu-i mai neamt decat neamtul.  Fiecare stie ce-are de facut. Rotile se pun in miscare si urnesc piatra de moara. Joachim e la curele. Fara spray-ul special, s-ar putea rupe. 

Si-au creat propria lor Romanie 

Una in care neamtul se lasa pus la punct de tigan cand greseste, in care toti muncesc cot la cot ca sa le mearga mai bine, iar prietenia e din suflet, nu o conventie pentru profit. 

"Noi nu putem sa traim unul fara altul. Eu nu pot fara ea, dar nici ea fara mine

In grupul lor de actiune locala nu exista nici discriminare, nici ruptura de comunicare. Nu-i unul mai neamt sau mai roman. Oachim a emigrat in Romania acum 10 ani. La Sibiu a intalnit-o pe Gabi - bucuresteanca - emigranta si ea, dar in Germania, inca din copilarie. A fost dragoste la prima vedere, iar el n-a mai lasat-o sa se intoarca la Berlin.  S-au stabilit la Hosman, un sat uitat de lume, pe langa Sibiu. Intr-o zi au facut o comanda pentru lemne de foc. Asa i-au cunoscut pe Domokos si Luijza, familie saraca de taietori de lemne.

Toti patru au vrut sa faca ceva si-au hotarat sa faca impreuna. Faina ca pe vremuri dintr-o moara abandonata  Zis si facut. Au inceput cu moara. Batrana de peste 100 de ani isi dadea duhul intr-o darapanatura. Au cumparat-o, au restaurat-o si au inviat mesteugul de morar.

Fara bani, ci cu putere de convingere: au crezut in ideea lor o fundatie patronata de printul Charles si 3 tari: Islanda, Norvegia si Liechtenstein, care au cotizat din banii guvernelor lor pentru restaurarea morii din Romania.

Un expert din Elvetia i-a ajutat sa puna vechea moara-n functiune. 

"Am zis ca merita sa fie salvata si se poate construi ceva, am avut noi o viziune aici. S-ar putea face ceva bun din treaba asta".

Viziunea lor a costat peste 100.000 de euro si a durat aproape opt ani, fiindca fondurile n-au venit deodata. Dar azi pot face faina integrala, ca pe vremuri.

Aron si Noah au crescut impreuna cu proiectul celor patru parteneri

Au avut rabdare - abia in 2010, cand moara a fost pe picioare, au pornit si brutaria. Brutaria poarta numele Luizei, tatal ei a fost brutar vestit in secuime, inainte de nationalizare. Pe vremea comunistilor, sotii Boldizjar au vrut sa fuga in Ungaria, ca sa-si faca un rost acolo. Au fost prinsi in granita si trimisi la puscarie si munca silnica. Imediat dupa revolutie, au fugit din nou. Luiza intelege acum ca a fost nevoie sa plece, ca sa-si dea seama ca are la ce sa se intoarca.

Mai multe povesti de succes ale romanilor gasiti pe www.stirileprotv.ro