Administrația Trump depune plângere împotriva Facebook, pe care o acuză că ”discriminează” americanii la angajare

Mark Zuckerberg, Facebook
Departamentul de Justiţie din SUA a anunţat joi că a depus plângere împotriva Facebook pentru "discriminare" la angajare, acuzând că a rezervat peste 2.600 de posturi pentru salariaţi străini în detrimentul americanilor.
Facebook "a creat intenţionat un sistem de angajare care a împiedicat americani calificaţi să aibă o şansă de a afla şi de a se prezenta" la aceste posturi, a scris Departamentul de Justiţie într-un comunicat, scrie Agerpres.
Conform plângerii, Facebook nu a afişat aceste posturi pe pagina sa de internet şi a refuzat înscrierile online, pentru a le rezerva unor angajaţi deja prezenţi în companie cu o viză temporară şi dornici să obţină cartea verde.
Pentru a obţine aceste faimoase 'green card'-uri, care oferă un statut de rezident permanent în SUA, trebuie să ai o ofertă de loc de muncă permanent, iar angajatorul trebuie să arate ca nu are un candidat american calificat pentru post.
Pentru a ocoli această obligaţie, Facebook a introdus un proces de recrutare discriminatoriu 'obişnuit şi generalizat', conform plângerii.
Între 1 ianuarie 2018 şi 18 septembrie 2019, peste 2.650 de posturi au fost afişate în acest mod. În peste 80% din cazuri, niciun american nu s-a înscris, se mai arată în acest document.
"Mesajul nostru către angajatori, în special din sectorul tehnologic, este clar: nu puteţi favoriza recrutarea ilegală de salariaţi străini cu viză temporară'' în detrimentul americanilor, a comentat Eric Dreiband, responsabil cu drepturi civice în cadrul Departamentului de Justiţie, citat în comunicat.
Administraţia lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei unul dintre pilonii politicii sale, a încercat în mai multe rânduri recent să restrângă vizele H1-B, extrem de folosite în sectorului tehnologiilor înalte, însă intenţia sa a fost respinsă în justiţie.
Pe de altă parte, un tribunal din California a decis marţi în favoarea companiilor din Silicon Valley care contestau îngheţarea unor vize de muncă decisă de preşedintele american Donald Trump în luna iunie.
În luna iunie, Donald Trump, a cărui campanie prezidenţială traversa o perioadă dificilă, anunţase îngheţarea acordării Cărţilor Verzi şi a anumitor vize de muncă, printre care H-1B, foarte utilizate în sectorul IT şi de înaltă tehnologie.
Ordinul său a provocat protestele şefilor Google, Apple şi ai altor companii, şi contestări în justiţie din partea unor organizaţii precum Camera Americană de Comerţ şi Bay Area Council.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Ministrul Mediului spune că nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta: Cu siguranţă nu se va mai introduce vreodată taxa în forma în care a existat
Malta și România au avut cel mai mare deficit bugetar din UE în T3, pe fondul unui deficit istoric în blocul comunitar
Companiile pot oferi angajaților care lucrează de acasă bani pentru utilități și achiziția de echipamente de birou. PwC: Două treimi din angajatori spun că vor aplica această facilitate fiscală
