"Bugetul ministerului pentru acest an prevede plata sumei de 50 milioane de lei pentru un contract care asigura legalitatea utilizarii licentelor Microsoft folosite in institutiile publice in intervalul 2013-2015. Termenul de plata a sumei a expirat la finele lunii octombrie. Dupa ce DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala in cazul a noua fosti ministri implicati in contractul licentelor Microsoft pentru scoli incheiat in 2004, ministerul s-a adresat institutiei pentru a afla daca ancheta se va extinde si pentru contractul in 2013. Inca nu am primit un raspuns", a declarat ministrul Razvan Cotovelea, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, in paralel, ministerul deruleaza o analiza prin care vrea sa afle daca prevederile contractului incheiat in 2013 sunt respectate.

"Analiza va fi gata in 4-5 zile. Daca DNA va transmite ca ancheta nu va fi extinsa si rezultatele analizei ministerului vor arata ca prevederile contractului incheiat in 2013 sunt respectate, MSI va efectua plata sumei de 50 milioane de lei, care este prevazuta in bugetul pentru acest an al institutiei. Beneficiarul platii va fi Uncredit Tiriac Bank, catre care s-a cesionat contractul", a spus Cotovelea.

In iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a transferat catre UniCredit Tiriac Bank suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licente Microsoft de catre Ministerul Educatiei, in baza unui contract cesionat catre banca de D-Con.Net AG (Elvetia).

Plata a reprezentat ultima transa (a treia) dintr-un contract incheiat in august 2011 si valabil pana la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat sa achite D-Con.Net AG, in trei transe, suma de 13,9 milioane de euro pentru inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 186.087 de licente Microsoft pentru Ministerul Educatiei.

In urma unei licitatii din iulie 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (actualul MSI) s-a obligat sa plateasca, pana in 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusa) pentru dreptul de utilizare a unui numar de 163.427 licente Microsoft de catre circa 30 de institutii publice, printre acestea numarandu-se mai multe ministere.

Citeste si:

Cel mai mare caz de coruptie din ultimii 25 de ani din Romania. Perchezitii la D. Cocos, R. Truica si C. Harnagea, in dosarul Microsoft, in care sunt vizati si 9 fosti ministri

Procurorii anticoruptie, despre afacerea Microsoft: o "caracatita" pusa pe imbogatit, in care se regasesc oameni de afaceri, politicieni si personalitati din sport. Mecanismul spagii

Furnizorul dreptului de utilizare a licentelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a inscris la licitatia organizata de minister.

Contractul incheiat intre D-Con.Net AG si MSI a fost cesionat catre UniCredit Tiriac Bank in septembrie 2009.

In intervalul 2010-2012, MSI a platit, in trei transe, suma de 90,18 milioane de euro pentru inchirierea cu optiune de cumparare a drepturilor neexclusive de utilizare a licentelor Microsoft pe o durata de 3 ani, pana la 30 septembrie 2012, pentru unele institutii.

In total, pentru utilizarea licentelor Microsoft in perioada 2009-2012, suma pe care MSI a platit-o se ridica la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro si 13,9 milioane de euro.

In intervalul 2005-2009, autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, in baza unu contract semnat in aprilie 2004 intre Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited.

In dosarul licentelor Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft incheiat in aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.