Morris, a aparut in 2005, infectand in jur de 6.000 de calculatoare, potrivit Mashable. Din acel moment, lucrurile au scapat de sub control.

Astazi, milioane de calculatoare din intreaga lume au fost infectate cu programe de acest gen, iar cei care le creeaza le fac tot mai puternice.

Firma de securitate cibernetica Norton a realizat un top al celor mai periculosi cinci virusi din istoria calculatoarelor, de la unul care a oprit pentru scurt timp traficul in Washington D.C., pana la cel care a inceput cu un e-mail aparent inofensiv, cu subiectul “I Love You”.

1. Mydoom

A aparut in 2004 si s-a raspandit sub forma unui e-mail. Cand victima isi deschidea e-mailul, virusul se instala automat in acesta si “fura” agenda de adrese a utilizatorului, dupa care se raspandea si catre prietenii, familia si colegii acestuia. A fost virusul cu cea mai rapida rata de raspandire vazuta pana atunci. A ajuns pe doua milioane de calculatoare si a produs daune in valoare de 38.000.000.000 de dolari.

2. Sobig.F

Este un virus, dar si un troian (pentru ca apare si ca alta aplicatie, nu neaparat una malware). A aparut in 2003 si se duplica singur. Ca si precedentul, se activa la deschiderea e-mailului, dupa care prelua controlul asupra acestuia si “vana” adresele. Cei la care ajungea erau pur si simplu coplesiti de numarul mare de e-mailuri primite. La un moment dat, a reusit sa opreasca pentru putin timp circulatia in Washington D.C., a tinut la sol aeronavele Air Canada si a incetinit semnificativ sistemele computerizate din mai multe companii importante. Virusul a ajuns pe doua milioane de calculatoare si a produs daune in valoare de 37.100.000.000 dolari.

3. ILOVEYOU

Acest virus a aparut in anul 2000, sub forma unui e-mail intitulat “I Love You”. Odata deschis, rescria registrele de sistem ale utilizatorului si era destinat sa fure parolele de pe Internet ale acestuia. Dupa care se transmitea automat primelor 50 de contacte din lista de adrese a victimei. S-a replicat pe 500.000 de calculatoare, producand pagube de 15.000.000.000 dolari.

4. Code Red

Este un virus din 2001 si tintea vulnerabilitatile sistemelor de operare Windows 2000 si Windows NT. A scos din circuit mai multe site-uri, printre care si cel al guvernului de la Casa Alba, fortand totodata alte agentii guvernamentale sa isi inchida activitatea online. Se multiplica pe cate o suta de IP-uri odata, insa numai pe calculatoarele care functionau cu sisteme de operare Microsoft. A ajuns pe un milion dintre acestea, creand daune de 2.600.000.000 dolari.

5. Slammer/Sapphire

Cunoscut si sub numele de Sapphire, a aparut in 2003, si este cunoscut drept “virusul Internetului”. Desi nu a ajuns decat pe 200.000 de calculatoare, a reusit sa puna la pamant mai multe servere si sisteme de gazduire informatica, incetinind dramatic traficul de pe Internet. Aproape jumatate din serverele din toata lumea au fost afectate din cauza pachetelor de date malitioase, iar daunele au fost de 1.200.000.000 dolari. Odata liber pe Internet, isi dubla marimea la fiecare 8,5 secunde si isi selecta victimele la intamplare. Printre cei afectatati s-au numarat bancomatele Bancii din America, sistemul de urgenta 911 din Washington, Continental Airlines si o fabrica nucleara din Ohio.