Cel putin 4 institutii de stat, dar si ambasade ale unor tari occidentale la Bucuresti, au fost atacate cibernetic in ultimul an. Este vorba despre o operatiune de spionaj foarte complexa, unul dintre cele mai ingrijoratoare atacuri cibernetice din istorie si fara indoiala unul dintre cele mai sofisticate.

Atacatorii sunt hackeri ramasi necunoscuti ,despre care serviciile de informatii stiu doar ca lovesc de undeva din lume. O fac de 7 ani si au deja un nume: Octombrie Rosu. Au inceput cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau din cercetare. S-au mutat apoi in Europa de Est.

Indivizii au trimis pe adresele institutiilor vizate mailuri cu titluri extrem de atragatoare. In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua. Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia. De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hakerilor.

Atacatorii par sa fie interesati de furtul de documente ce contin informatii sensibile, incearca sa fure documente criptate cu un soft folosit de catre NATO si UE. 67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple Biblioteca Congresului American.

Specialistii laboratoarelor Kaspersky, cei care au descoperit virusul, impreuna cu centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica incearca acum sa afle cat mai multe elemente care ar putea sa-i ajute pe anchetatori sa dea pana la urma de acesti spioni, care ar putea fi rusi.