Solicitarile au fost facute de patru bloggeri cu care Kerry s-a intalnit la ambasada americana din Beijing, inainte de incheierea unei vizite de o zi si jumatate in China si plecarea sa la Jakarta, a treia si ultima etapa a unei vizite in Asia, scrie Mediafax.

China a semnalat ca dizidentii online sunt o amenintare la adresa autoritatii Partidului Comunist, pe fondul incetinirii cresterii economice.

La plenarea Partidului Comunist din noiembrie anul trecut, guvernul presedintelui Xi Jinping a anuntat masuri de limitare a libertatii Internetului, inclusiv a raspandirii de critici online la adresa reprezentantilor partidului, si crearea unui nou organism de securitate pentru combaterea amenintarilor interne.

"Dupa plenara libertatea Internetului a regresat", a spus Wang Keqin, blogger cunoscut pentru expunerea coruptiei in industria taxiurilor si a riscurilor implicate de poluare asupra sanatatii.

Companiile americane ajuta guvernul chinez sa blocheze accesul la Internet si Twitter, a aratat un alt blogger, Zhang Jialong. Blogul sau este publicat de Tencent Finance, divizie a celei mai mari companii chineze de media sociala.

Kerry a spus ca este prima oara cand aude plangeri potrivit carora companiile americane ajuta guvernul chinez sa controleze accesul la Internet, adaugand ca va analiza problema.

Oficialul american a mai aratat ca a cerut liderilor chinezi sa sprijine libertatea Internetului si ca a ridicat problema libertatii presei.

"Economia chineza va fi mai puternica cu o libertate mai mare a Internetului", a spus Kerry.

Dupa o serie de intalniri cu lideri chinezi, respectiv cu presedintele Xi, ministrul de Externe Wang Yi, consilierul de stat Yang Jiechi si premierul Li Keqiang, Kerry a declarat sambata ca a avut "o discutie franca despre drepturile omului, rolul respectarii legii si libera circulatie a informatiilor intr-o societate civila puternica".