Facebook a avut un debut dificil la bursa Nasdaq in urma cu exact cinci ani, din cauza unei defectiuni tehnice, iar evolutia din primul an a actiunilor a dezamagit.

Oferta publica initiala a Facebook a fost folosita ca baza de comparatie pentru listarea din acest an a Snap, scrie News.ro.

Traiectoria actiunilor Facebook arata ca performantele unei companii nu pot fi judecate in functie de oferta publica initiala si nici de primul an pe Wall Street.

In anul care a urmat listarii, analistii au fost ingrijorati ca Facebook a fost supraevaluata, iar veniturile si numarul utilizatorilor nu cresc suficient de rapid.

In prezent, Snap are probleme similare, debutul din 2 martie al actiunilor companiei fiind urmat rapid de comentarii ale analistilor ingrijorati ca actiunile acesteia sunt supraevaluate, de ritmul de crestere al numarului de utilizatori si de concurenta Facebook.

Exista totusi o mare diferenta intre cele doua companii, aceea ca Snap s-a listat cu o capitalizare de 19,7 miliarde de dolari, iar Facebook cu una de 104 miliarde de dolari, care a crescut intre timp la 419,7 miliarde de dolari.

In momentul listarii, Facebook avea zilnic 526 de milioane de utilizatori activi, venituri totale de 1,06 miliarde de dolari si venituri pe utilizator de 1,21 dolari. Compania era deja profitabila, cu un profit net de 205 milioane de dolari.

In martie, Snap avea 158 de milioane de utilizatori activi pe zi, venituri de 165,7 milioane de dolari si venituri pe utilizator de 1,05 dolari. Compania nu era profitabila, inregistrand o pierdere neta de 169,9 milioane de dolari, care a crescut in primul trimestru la 2,2 miliarde de dolari, potrivit primului raport financiar publicat dupa listare.

Facebook are in prezent 1,28 de miliarde de utilizatori activi pe zi, a adaugat platforme ca Instagram si WhatsApp si se dezvolta in domeniul realitatii virtuale, promitand si inovatii, cum sunt auzul prin intermediul pielii.

Actiunile Facebook au crescut cu 11% in ultimele trei luni, comparativ cu un avans al indicelui S&P 500 de 1%.