“In primul trimestru din 2012, comisia a discutat si a aprobat cererea directorului nostru de a-si reduce salariu de baza la 1 dolar pe an, incepand cu 1 ianuarie 2013”, se arata intr-un comunicat al Facebook. Anul trecut, CEO-ul a mai primit 266.000 de dolari sub forma de bonusuri.

In afara reducerii salariale drastice, Zuckerberg nu a mai achizitionat nici alte actiuni. “Comisia noastra salariala considera ca pozitia sa prezenta ca actionar este suficienta pentru a se alinia cu interesele celorlalti actionari”, se arata in acelasi document.

Potrivit SEC, mai multe companii din IT au fost analizate inaintea luarii deciziei privind nivelul compensatiilor pentru Zuckerberg. Printre ele se numara Amazon, Netflix, Apple, Oracle, Cisco Systems, eBay, Google, Yahoo!, LinkedIn, Zynga sau Microsoft. In raport se mai precizeaza ca salariile directorilor Facebook au scazut cu 60-80 de procente, in comparatie cu cele alor directorilor din grupul analizat.

Seful Facebook nu va avea insa nicio problema sa supravietuiasca taierii salariale. In martie 2013 averea sa neta a fost estimata la 13,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Din aceasta suma, numai 2,3 miliarde au reprezentat actiuni la Facebook, titluri cumparate in 2012 la pret redus. Ulterior, Zuckerberg si-a vandut jumatate din actiunile proaspat achizitionate, odata cu listarea la bursa a retelei.