Vorbim de bloggeri care castiga mii de euro lunar din postari, scrieri, editoriale si campanii de marketing. "Mediul online ne-a determinat sa fim mai aproape ca niciodata de publicul nostru", afirma cativa clujeni, care au dat offline-ul pe online si le merge mai bine ca niciodata.

"Cum poti purta o tinuta sub 200 de lei. Articolul a facut in jur de 8.000 de vizulizari pe blog". La 22 de ani, Alina are un blog de moda - proiect inceput in urma cu trei ani, ca tema la facultate: "Cu multa munca si perserverenta poti sa reusesti. Nu am pornit blogul in idea de a face bani. Vizualizarile conteaza, dar conteaza sa stii sa-ti spui povestea".

Creatori de moda si vanzatori de haine, accesorii, bijuterii sau parfumuri - au luat legatura cu Alina, iar acum isi promoveaza produsele pe pagina ei.

"Am inceput sa castig dupa 2-3 luni, imi permit sa imi iau hainele ce mi le doresc, imi permit sa merg intr-o vacanta intr-un loc frumos", spune Alina.

Madalina este studenta la Politehnica din Cluj. Inca din primul an de studentie a simtit insa ca trebuie sa-si impartaseasca pasiunile cu cei din jur: "Scriu despre lifestyle, ceea ce mi se intampla, despre calatorii si despre moda. Din blog am inceput sa castig in urma cu un an. In medie am ajuns sa castig la 7-800 de euro pe luna".

Radu, si el un blogger pasionat, scrie iute si acid pe alocuri, insa nu uita niciodata sa arunce si un strop de umor, pentru cititorii sai. In mediul virtual il gasim sub username-ul Groparu'. Acum este pe locul trei in topul bloggerilor, insa abia dupa 5-6 ani, Radu si-a dat seama ca poate face bani pe urma hobby-ului sau: "Pentru a putea sa castigi bani trebuie sa ai o comunitate, niste oameni care te citesc, care pun pret pe parerile tale, care sa intre aproape zilnic pentru a-ti citi textele si pentru a le da mai departe".

Specialistii spun ca bloggerii pot sa castige sume generoase, prin prisma vizibilitatii lor.

"Cred ca e o piata buna pana la un punct. Pana cand nu o sa se umple un pic deja prea tare, asta e riscul care se poate intampla. Se poate monetiza, nu intotdeauna direct", este de parere Mihai Deac, lectorul Facultatii de Stiinte Politice din Cluj.

In acest moment, cel mai citit blog din Romania este al lui Tudor Chirila, aflat la mare distanta de urmatorii clasati, potrivit site-ului ZeList, noteaza www.stirileprotv.ro.