In calitate de cofondator si CEO cu vechime al gigantului Microsoft, dar si de filantrop, investitor si magnat in afaceri, Bill Gates a fost "tinta" unor intrebari dintre cele mai diverse, facand dezvaluiri inedite despre viata sa personala in cadrul sesiunii Reddit AMA (Ask Me Anything - Intreaba-ma orice), scrie Mediafax.

Despre proiectul apei obtinute din procesarea fecalelor umane

La inceputul lunii ianuarie, Gates a aparut intr-un videoclip in care bea apa obtinuta din procesarea fecalelor umane, ca parte din campania de promovare a acestei metode inovative. Denumit “Omniprocesorul Janicki”, masinaria revolutionara transforma deseurile umane in electricitate si apa curata.

Gates a spus ca va mai fi nevoie de cinci ani pentru ca astfel de masinarii de procesare - sute, mai exact - sa ajunga in zeci de orase din lume.

Despre munca Fundatiei Bill si Melinda Gates

In sesiunea de intrebari, Gates a discutat si despre munca fundatiei filantropice sale si a sotiei Melinda, vorbind in special despre progresul vaccinarilor in lumea intreaga si despre eradicarea poliomielitei.

Astfel, potrivit lui Bill Gates, vaccinarea este aspectul care a imbunatatit cel mai mult viata in tarile sarace in ultimii cinci ani. "Abilitatea de a creste sanatos este cel mai elementar lucru. Atat de multi copii iau boli infectioase si nu se dezvolta mental si fizic. Eram in Berlin ieri ca sa ajut la strangerea a 7,5 miliarde de dolari pentru vaccinuri pentru copiii din tarile sarace."

Despre evolutia tehnologiei si a inteligentei artificiale

Urmatorii 30 de ani vor aduce mai mult progres ca niciodata in tehnologie, a afirmat Bill Gates. "Chiar in urmatorii 10 probleme ca vederea, intelegerea vorbirii si traducerea se vor imbunatati. Sarcinile robotilor mecanici precum apucarea unui fruct sa miscarea unui pacient din spital vor fi rezolvate. Odata ce computerele/ robotii vor ajunge la un nivel de capacitate in care vederea si miscarea sunt usoare pentru ei, apoi vor fi folositi in mod extensiv."

Gates a anuntat si un nou proiect pentru care colaboreaza cu Microsoft - Personal Agent (Agentul Personal), care "isi va aminti totul si te va ajuta sa te intorci si sa gasesti lucruri si sa te ajute sa alegi lucrurile carora sa le acorzi atentie". Agentul Personal va ajuta la selectarea celor mai potrivite aplicatii atunci cand toate iti comunica lucruri aparent importante si va functiona pe toate dipozitivele.

Despre cel mai mare regret din viata sa

"Ma simt destul de prost ca nu stiu nicio limba straina", a raspuns Bill Gates. "Am invatat latina si greaca in liceu si am luat note de zece si cred ca imi ajuta vocabularul, dar imi doresc sa stiu franceza sau araba sau chineza. Sper in continuare sa am timp ca sa studiez una dintre ele - probabil franceza pentru ca e cea mai usoara. Am folosit Duolingo (n.r.: aplicatie pentru telefon si PC cu jocuri educative pentru invatarea de limbi straine) pentru un timp dar nu m-am tinut. Mark Zuckerberg a invatat in mod uimitor mandarina si a facut o sesiune de intrebari si raspunsuri cu studenti chinezi - incredibil."

Despre produsele pe care le cumpara in general

"Sunt destul de elementar cand vine vorba de haine si mancare. Marele meu dezmat este avionul cu care zbor. Joc tenis, deci investesc in incaltaminte si rachete ca sa devin mai bun, dar nu fac mare diferenta."

Despre o lectie invatata pe pielea sa

"Nu stati treji pana tarziu noaptea, desi cartea e captivanta. Vei regreta dimineata. Inca lucrez la problema asta."