Intrebat ce parere are despre servicii precum Uber, oficialul european a spus ca isi exprima sustinerea pentru economia colaborativa, segment din care face parte si Uber, deoarece aduce inovatie.

“Economia colaborativa este un fenomen nou. (…) Trebuie sa colectam informatii despre ce este bine, ce este rau, care sunt acuzatiile si daca avem suficiente dovezi atunci putem interveni(…) Nu cred ca este o solutie sa reglementezi servicii precum Uber, (…) ci este mai important cum sa vezi cum sa protejezi consumatorul”, a declarat Ansip, potrivit News.ro.

“Cred ca este o oportunitate mare pentru Romania, pentru tinerii antreprenori care gasesc solutii. Nu putem opri progresul. Intrebarea este daca noi participam sau nu?”, a completat vicepresedintele Comisiei Europene.

Oficialul european a avertizat ca o mare provocare este lipsa de incredere, de aceea Comisia Europeana vrea sa creeze un mediu in care sa stimuleze increderea intre oameni.

Comisarul european considera ca trebuie discutat modul de impozitare a acestor servicii, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui ca aceste servicii sa fie interzise.

Legat de amploarea acestui fenomen, vicepresedintele Comisiei Europene a dat exemplul Japoniei, tara care a luat in calcul servicii de cazare de la Airbnb sau serviciile de transport ocazional de persoane de la Uber pentru elaborarea strategiei pentru Jocurilor Olimpice pe care le va organiza in 2020.

Uber este o companie care ofera servicii de ride-sharing in toata lumea. In Romania, compania ofera service in Bucuresti, Cluj, Brasov si Timisoara.

Ca si in alte regiuni ale lumii, si in Romania Uber a fost acuzata de concurenta neloiala sid e evaziune fiscala. Aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetristi, au protestat miercuri in fata Guvernului fata de ceea ce ei numesc “pirateria din domeniul transportului de persoane”, desfasurata in special prin platforma Uber.

O delegatie a transportatorilor a fost primita la Guvern de ministrul Consultarii Publice si al Dialogului Social, Gabriel Petrea, acestia sustinand la iesire ca ar fi ajuns la un acord cu Executivul privind promovarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea a doua articole de lege care sanctioneaza activitatea neautorizata de transport.

Ulterior, reprezentantii Uber Romania au anuntat ca au primit asigurari de la ministrii cu care s-au intalnit joi ca modificarile aduse legii taximetriei nu vor afecta in nicio masura serviciul Uber si nici soferii parteneri.