Potrivit unui raport oficial de la Bruxelles, doar 48% dintre romani folosesc internetul. Si mai grav este ca suntem incompetenti digital. Numai 20% au competente digitale de baza.

Utilizatorii intra pe internet in special sa se distreze. 70% urmaresc stirile. 67% stau pe retelele de socializare. 46% se joaca, asculta muzica sau urmaresc clipuri video. 42% au facut cel putin un apel video in ultimele trei luni. In schimb, facem putine cumparaturi online si nu folosim mai deloc serviciile bancilor sau ale administratiilor locale.

Pe de alta parte, nici autoritatile nu s-au grabit sa ne ofere prea multe servicii online. Pe ghiseul.ro ar trebui sa fie acum 3.200 de primarii. Dar sunt numai 120.

Romanii sunt mai curand apatici digital. Acolo unde au posibilitatea sa plateasca de pilda taxele si impozitele online, nu o fac. Primarie Sectorului 3, de exemplu, s-a inscris in ghiseul.ro in 2013. In doi ani, doar 10% dintre contribuabili au platit cel putin o taxa pe internet. La cozi am gasit multi tineri, care ar fi putut sa plateasca de acasa.

"Nu este deloc complicat sa utilizezi ghiseul.ro. Primesti un username si o parola, dupa care poti merge acasa", a spus Lucian Ilie, director Taxe si Impozite Sector 3.

O explicatie pentru utilizarea slaba a internetului este faptul ca abonamentele sunt foarte scumpe in tara noastra. O persoana cheltuieste 1,8% din veniturile sale pentru net. In Europa costul mediu reprezinta 1,35% din venituri.