"Intentionez sa public aceste documente pana la ultimul", avertizeaza reporterul, care a stat de vorba cu saptamanalul cultural francez la Rio de Janeiro. 

"Vreau doar sa spun ca ceea ce este mai rau abia va veni. Oamenii se obisnuiesc cu aceste dezvaluiri, dar exista mai multe documente despre ceea ce colecteaza NSA si despre modul in care face acest lucru care vor soca", declara cel care afirma ca "sta pe un munte de documente". 

Avocat de profesie, Glenn Greenwald a colaborat in primavara trecuta cu informaticianul american Edward Snowden, la publicarea unei serii de documente secrete care au dezvaluit un vast sistem de supraveghere electronica creat de catre Statele Unite. 

Contactat de "jurnalisti din lumea intreaga, care vor sa coopereze (cu el) in dosare referitoare la tara lor" inca de la primele dezvaluiri, Glenn Greenwald vorbeste despre modul in care colaboreaza cu ei, in pofida faptului ca acest lucru "consuma extrem de mult timp". 

"Din punct de vedere legal, nu ma pot multumi doar sa le dau ceea ce ii intereseaza, pentru ca m-as transforma in sursa, iar justitia ar putea sa ma urmareasca pentru tainuire. Pot doar sa fiu jurnalist si atunci este necesar sa contribui la anchetele lor, sa semnez articolele impreuna cu ei", precizeaza fostul avocat. 

Dupa demisia de la ziarul britanic The Guardian, el se consacra in prezent lansarii new media finantata de fondatorul eBay, Pierre Omidyar. 

"Trebuie sa iti construiesti propria institutie pentru a lupta cu arme egale impotriva Guvernului pe care-l expui", susine el. 

"Intre timp am recrutat aproximativ 12 persoane, dintre care trei lucreaza la Rio, cu mine. Nu cautam doar jurnalisti de investigatie specializati in domeniile securitatii nationale si libertatilor publice, vom acoperi de asemenea domenii ca economia, ecologia sau sportul, iar ceea ce conteaza este filozofia muncii", conchide Glenn Greenwald.