In mai 2014, CEJ a decis ca oamenii pot cere operatorilor motoarelor de cautare, cum sunt Google si Bing, sa elimine informatiile nepotrivite sau irelevante din rezultatele cautarilor online facute dupa numele persoanelor, noteaza News.ro.

Google a primit de atunci peste 720.000 de solicitari de acest fel si a acceptat aproximativ 43% dintre acestea, potrivit unui raport al companiei referitor la transparenta.

Patru persoane care au solicitat Google sa elimine linkurile catre pagini web despre ele au apelat la autoritatea franceza pentru protectia datelor, dupa ce compania le-a refuzat cererile.

Autoritatea franceza de reglementare in domeniul protejarii vietii private (CNIL) a fost de acord cu decizia Google, iar persoanele respective au reclamant cazul la Consiliul de Stat din Franta, care l-a trimis la CEJ.

Curtea de Justitie trebuie sa decida daca date personale sensibile, cum sunt convingerile politice ale unei persoane sau o condamnare penala publicat de presa, ar trebui se prevaleze in fata interesului public, a scris juristul Google Peter Fleischer al Google, insarcinat cu problemele de confidentialitate.

”Solicitarea de eliminare automata din lista cautarilor, fara a tine cont de interesul public, risca sa creeze o fisura legislativa care poate permite oricui sa ceara eliminarea unor linkuri care ar trebui sa ramana, in interes public”, a afirmat Fleischer.

Solicitarile aflate in discutie se refera la un video care dezvaluie explicit natura relatiei unuia dintre reclamanti cu o persoana publica, un articol din presa referitor la sinuciderea unui membru al Bisericii Scientologice care mentioneaza ca unul dintre aplicanti era manager pentru relatii publice al bisericii.

O alta cerere este legata de mai multe articole privind procesele penale ale unui aplicant si articole despre condamnarea unui alt solicitant pentru abuzarea sexuala a unor minori.

Potrivit Curtii franceze, au aparut probleme serioase legate de interpretarea legislatiei europene.