Biroul britanic al comisarului pentru informaţii (ICO) a amendat anul trecut Facebook, după ce date despre cel puţin 1 milion de utilizatori britanici s-au aflat printre informaţiile strânse de Cambridge Analytica şi folosite în scopuri politice.

ICO a declarat miercuri că, prin acceptarea plăţii amenzii, Facebook nu a procedat la o recunoaştere a vinovăţiei sale.

''Principala îngrijorare a ICO a fost că date despre cetăţeni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protecţia informaţiilor personale şi a intimităţii are o importanţă fundamentală'', a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.

''Suntem bucuroşi să aflăm că Facebook a luat şi va continua să ia măsuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protecţiei datelor'', a adăugat reprezentantul ICO.

Firma de consultanţă Cambridge Analytica a intrat în atenţia opiniei publice pentru rolul său în referendumului din 2016 privind Brexitul, după ce a obţinut date despre milioane de utilizatori Facebook fără permisiunea acestora.

Cambridge Analytica a fost angajată de Donald Trump pentru campania sa dinaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, din toamna lui 2016.

La 25 mai 2018, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR), un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal. De la data respectivă aproape toate statele membre şi-au adaptat legislaţia naţională pentru a se conforma GDPR.