Potrivit reprezentantilor site-ului, introducerea platii va fi facuta pentru a preveni ca utilizatorii sa fie bombardati cu mesaje nedorite, de tip spam. Pana acum, Facebook permitea membrilor sai sa trimita oricate mesaje, oricui, in mod gratuit.

O alta schimbare pe care reteaua a introdus-o recent este adaugarea unei casute denumite “other”, alaturi de cea de “inbox”, unde sunt de acum directionate numai mesajele venite de la familie si prieteni.

In decembrie anul trecut, Facebook a mai avut o tentativa asemanatoare de a taxa internautii. Astfel, oricine avea peste 18 ani si voia sa trimita mesaje direct in inbox-ul unor persoane straine, trebuia sa plateasca o taxa de 1 dolar. Avantajul era ca mesajul respectiv aparea marcat diferit fata de restul din casuta postala virtuala, asa ca avea mai multe sanse sa si fie citit. Programul prezent propune o grila de taxare pentru cei care vor sa trimita mesaje vedetelor, persoanelor publice sau userilor obisnuiti care nu fac parte din cercul de prieteni ai emitatorului.

Astfel, fanii care vor sa il contacteze pe scufundatorul olimpic Tom Daley ar putea plati 10,68 lire, in timp ce aceia care vor dori sa ii transmita ceva scriitorului Salman Rushdie ar putea scoate din buzunar 10,08 lire, potrivit publicatiei Sunday Times, citata de The Telegraph.

Un purtator de cuvant al Facebook a confirmat ca sistemul se afla deja in perioada de proba si a insistat ca scopul acestuia este prevenirea unui numar mare de mesaje nedorite, de tip spam.

Programul prin care utilizatorii pot lua legatura cu cei care nu le sunt prieteni virtuali este creat pentru a preveni spamul, dar recunoaste in acelasi timp dorinta de a fi contactat de catre oamenii din afara cercului tau social apropiat”, se arata intr-o declaratie emisa de Facebook.