Incepand din aprilie, Facebook nu va mai trimite facturile clientilor sai din Marea Britanie prin intermediul Irlandei, cum facea pana acum pentru a diminua plata impozitelor.

Prin aceasta masura se asteapta ca firma sa plateasca mai multe impozite in Marea Britanie, unde a fost puternic criticata pentru ca a "deviat" profiturile la sediul sau european din Irlanda.

"Luni vom incepe sa notificam marii clienti din Marea Britanie ca, de la inceputul lunii aprilie, vor primi facturile de la Facebook din Marea Britanie si nu de la Facebook Irlanda", au precizat vineri reprezentantii companiei, intr-un comunicat.

"In practica, asta inseamna ca vanzarile din Marea Britanie generate direct de echipa noastra britanica vor fi inregistrate in Marea Britanie, nu in Irlanda. Facebook din Marea Britanie va inregistra facturile pentru aceste vanzari", au adaugat acestia.

O serie de multinationale au utilizat in ultimii ani practici contabile care le permit sa reduca artificial profitul generat in tara unde desfasoara activitatea prin transferarea acestuia in alt stat cu scopul de a plati mai putine impozite.

In comunicat, Facebook subliniaza ca aceasta modificare va aduce o mai mare transparenta operatiunilor sale din Marea Britanie.

In Marea Britanie, impozitul pentru companii este de 20% din profiturile generate in tara.

Facebook a fost in centrul unei controverse cand s-a descoperit, recent, ca a platit numai 4.327 lire (5.625 euro) impozitul corporativ in Marea Britanie, in 2014, in pofida faptului ca aceasta tara este una dintre principalele piete ale companiei din afara SUA.

La nivel mondial, se estimeaza ca Facebook obtine profituri de circa 1,3 miliarde euro trimestrial.