Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor, care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului. 

Cum functioneaza programul secret PRISM

Programul secret, numit "PRISM", functioneaza incepand din 2007 si permite NSA sa se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informatii despre utilizatori despre care exista elemente ce permit sa se creada "in mod rezonabil" ca se afla in strainatate, totul fara vreo ordonanta din partea justitiei. 

Legea americana ii protejeaza pe cetateni de o supraveghere fara ordonanta, insa persoanele din afara teritoriului american nu beneficiaza de aceasta protectie si pot sa fie spionate in mod legal. 

Potrivit ziarului,"analisti care utilizeaza sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o baza militara in apropiere de Washington) este necesar sa introduca «selectori» sau cuvinte de cautare, astfel incat probabilitatea ca tinta sa fie straina sa depaseasca 51%". 

Skype, AOL, YouTube, Apple si PalTalk participa de asemenea la sistem, iar platforma de gazduire de fisiere Dropbox urmeaza sa se alature in curand. 

Potrivit The Guardian, NSA poate sa consulte "e-mailuri, convorbiri video si audio, inregistrari video, fotografii, conversatii pe Skype, transfer de fisiere, detalii de pe retele de socializare si altele". Comunicarile pe Skype pot fi spionate in direct.  Este vorba despre "unul dintre cele mai importante accesuri (...) NSA", se arata in documentul PowerPoint, potrivit The Guardian.

Peste 77.000 de rapoarte de informatii au citat PRISM. 

Gigantii americani in domeniul Internetului neaga accesul spionilor la servere 

Apple si alti giganti americani in domeniul Internetului au negat joi ca au permis serviciilor de informatii sa acceada la serverele lor.

"Nu am auzit niciodata vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtator de cuvant al Apple.  "Nu furnizam niciun acces direct la serverele noastre unor agentii guvernamentale, iar orice agentie de acest tip care cauta date despre un client este necesar sa obtina un mandat judiciar", a adaugat el.

Contactata de AFP, reteaua de socializarea Facebook a dezmintit, de asemenea, aceste acuzatii.

"Nu furnizam vreunei organizatii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, insarcinat cu securitatea grupului.  Atunci cand autoritatile cer informatii "analizam indeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitari si furnizam informatii doar in cadrul prevazut de lege", afirma el.

Microsoft a declarat, la randul sau, ca in cazul in care Guvernul efectueaza un asemenea program "voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participam la el". 

Vizat de asemenea, grupul cu sediul in Silicon Valley Yahoo! a negat ca ofera Guvernului un acces direct la utilizatorii sai.

Google a declarat intr-un comunicat pentru cele doua ziare ca este "foarte atent fata de securitatea datelor utilizatorilor" sai.

"Divulgam date statului federal doar in acord cu legea si examinam aceste cereri cu atentie", afirma gigantul.  Unele "persoane afirma ca am creat o «poarta de intrare ascunsa» pentru stat in sistemele noastre, insa Google nu are vreo «poarta de intrare ascunsa» pentru ca statul sa acceada la date private ale utilizatorilor", continua el. 

Clapper: Scurgerile de informatii despre inregistrari telefonice ameninta securitatea SUA

Directorul serviciilor americane de informatii, James Clapper, a apreciat joi ca scurgeri de informatii cu privire la practica de colectare a milioane de inregistrari telefonice, dezvaluita de presa, ameninta securitatea nationala, relateaza AFP. 

Clapper a declarat, citat intr-un comunicat, ca "divulgarea neautorizata a unei ordonante a justitiei secrete (care obliga operatorul american Verizon sa livreze Agentiei Nationale americane pentru Securitate -NSA- toate datele telefonice ale abonatilor sai) reprezinta o amenintare potentiala la adresa capacitatii noastre de a identifica si raspunde unor riscuri cu care se confrunta tara".

"Ei pot sa iti vada ideile formandu-se pe masura ce le tastezi"

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptata in timpul lui George W. Bush, prelungita si promulgata de catre Barack Obama in decembrie 2012, in pofida ingrijorarii congresemnilor fata de acest adevarat "cec in alb" acordat NSA. 

"O experienta directa a acestor sisteme si un sentiment de oroare fata de posibilitatile pe care leofera au determinat un ofiter din domeniul informatiilor sa furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM si alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvalui ceea ce el apreciaza ca este o intruziune socanta in viata privata", scrie Washington Post. 

"Ei pot sa iti vada ideile formandu-se pe masura ce le tastezi", a marturisit acest ofiter pentru ziar.  Aceste dezvaluiri apar dupa cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agentia de spionaj culege toate "inregistrarile telefonice" ale abonatilor operatorului Verizon.