Asa cum ne-au obisnuit, acestea vor avea incluse oaze de rasfat pentru angajati, cu gradini, cafenele, terenuri de baschet ori piste pentru jogging.

Pentru companiile din domeniul tehnologiei, avutia ori influenta nu se masoara in inaltimea unui zgarie-nori. Sediile pe care le vor inaugura in urmatorii doi ani se aseamana mai degraba cu orase in miniatura.

"Cladirea nu este un monolit. Arata ca un oras, nu ca o cladire dintr-un oras. Exista mai multe spatii verzi", a spus Jonathan Ward, arhitect. Un exemplu in acest sens este sediul Samsung din California, care va fi inaugurat anul viitor.

O alta companie, de data aceasta din China, a ridicat - cu ajutorul arhitectilor britanici - un sediu care semana cu un campus, amenajat insa pe verticala. Trei peluze pline de verdeata unesc doua cladiri de birouri. In interior, au fost amenajate piste pentru alergat si terenuri de baschet.

"Spatiul destinat socializarii este impartit in trei punti, situate de-a lungul cladirii", a spus Jonathan Ward, arhitect.

Arhitectii au fost indrumati sa uite de ierarhii, atunci cand organizeaza spatiul. Impartirea trebuie sa incurajeze interactiunea intre colegi.

"Companiile vor crearea unei retele umane in interior, iar cand abordezi aceasta problema cu rigurozitate, rezulta un design exterior unic", Jonathan Ward, arhitect.

Dovada sta noul sediu proiectat pentru compania Amazon, la Seattle. Au fost ridicate trei turnuri, legate intre ele prin trei domuri de sticla. Inauntru, lumina soarelui va incalzi gradini cu flori si copaci, angajatii vor putea merge la restaurant sau la cafenea, iar clientii vor avea, la randul lor, acces neingradit.