"Propunerea a sosit", a spus Almunia, adaugand ca urmeaza sa fie analizata.

Almunia ceruse Google sa ofere concesii pana la sfarsitul lunii ianuarie, pentru a raspunde acuzatiilor ca promoveaza propriile servicii de cautare, copiaza recenziile de calatorie si despre restaurante ale companiilor concurente si are acorduri cu dezvoltatori de site-uri si aplicatii care limiteaza concurenta din industria publicitatii.

"Google a trimis o oferta detaliata", a spus Antoine Colombani, purtator de cuvant al lui Almunia, care nu a putut anticipa daca este suficienta pentru rezolvarea problemelor.

O investigatie pe aceeasi tema a fost inchisa luna trecuta in Statele Unite, autoritatile de reglementare explicand ca nu au gasit dovezi care sa arate ca actiunile Google au lezat utilizatorii.

Un acord cu autoritatile europene ar evita o decizie a CE ca Google a incalcat legislatia antitrust. Companiile pot fi amendate cu pana la 10% din veniturile anuale daca incalca termenii unui astfel de acord angajant.

"Orice acord de acest fel trebuie sa includa recunoasterea explicita de catre Google a pozitiei sale dominante si faptul ca a afectat piata europeana prin practici anticoncurentiale", a declarat David Wood, consilier juridic al ICOMP, o asociatie cu sediul la Bruxelles care include Microsoft, una dintre companiile care a reclamant practicile Google.

CE continua sa investigheze Google in privinta practicilor de a cere interzicerea vanzarilor unor produse ale companiilor concurente pe motiv ca folosesc patente ale divizitiei sale Motoro.