Operatorul celui mai accesat motor de cautare pe Internet din lume incalca legislatia franceza pentru ca "impiedica utilizatorii sa stie cum sunt folosite datele lor personale si sa aiba un control asupra folosirii acestora", se arata intr-un comunicat al Comisiei Nationale pentru Computere si Libertati Civile (CNIL).

Institutia cere Google sa respecte legea franceza referitoare la protejarea datelor.

"Franta, Spania, Marea Britanie, precum si Germania vor lua saptamana viitoare o decizie oficiala pentru inceperea unor proceduri punitive impotriva Google, iar un al doilea val va veni din partea Italiei si Olandei, pana la sfarsitul lunii iulie", a declarat Isabelle Falque-Pierrotin, presedinte al CNIL.

Google se confrunta cu investigatii in Europa din cauza modificarilor operate in scopul armonizarii politicilor in domeniul confidentialitatii datelor pentru peste 60 de produse, efectuate anul trecut.

Autoritati de reglementare din intreaga lume au cerut in scris Google, in aceasta saptamana, sa fie contactate de companie si in legatura cu ochelarii inteligenti, Google Glass.

"Politica noastra in domeniul vietii private respecta legislatia europeana si ne permite sa cream servicii mai simple si mai eficiente. Colaboram pe deplin cu autoritatile implicate in protejarea datelor si vom continua sa o facem", a declarat Al Verney, purtator de cuvant al Google la Bruxelles.

CNIL a cerut Google sa explice utilizatorilor de ce colecteaza informatii, pentru ca acestia sa inteleaga procesul prin care trec datele lor personale, sa ii informeze mai bine in legatura cu politica sa in acest domeniu si sa defineasca perioadele de pastrare a acestor date, care nu trebuie sa depaseasca timpul necesar scopului pentru care au fost selectate.