Reorganizarea vine dupa un an de probleme ale companiei cu autoritatile politice si de reglementare, in domeniul antitrust si confidentialitatii datelor si pana la taxele platite in diferite tari europene. Google are totodata relatii dificile cu unele industrii europene precum cea de media si companiile de telecomunicatii.

Decizia a fost luata pentru simplificarea organizarii atat din motive comerciale, cat si pentru a lucra mai eficient cu partenerii de afaceri si autoritatile.

Sediul regional al Google va ramane la Dublin, unde compania are mai multe mii de angajati, iar reorganizarea nu va duce la concedieri, a precizat sursa.

Compania americana a devenit tinta criticilor in Europen, pentru practici agresive de afaceri, o schimbare de rol fata de anii trecuti, in care era considerata un model in domeniul inovatiilor si noilor posibilitati economice.

Google sustine in schimb ca pentru ca Europa sa ramana competitiva pe pietele globale trebuie sa formeze o piata digitala unica, in loc sa se bazeze pe legilatiile nationale ale celor 28 de state membre, care deseori protejeaza industrii locale.