Divizia din Danemarca a Google, Google Denmark Aps, a anunţat în raportul financiar aferent anului 2019 că autorităţile fiscale ”au început o verificare... referitoare la poziţia fiscală a companiei”, scrie News.ro.

Autorităţile fiscale daneze au refuzat să comenteze. Premierul danez Mette Frederiksen este unul dintre mai mulţi lideri europeni care au susţinut că marile companii de tehnologie trebuie să plătească taxe mai mari în ţărule unde îşi desfăşoară activitatea.

Google, deţinută de comopania mamă Alphabet, are peste 100 de angajaţi în Danemarca, iar anul trecut a obţinut venituri de 284 de milioane de coroane daneze (45,4 milioane de dolari).

Google a refuzat să ofere detalii referitoare la acest caz.

Giganții IT americani sunt de mai mulți ani în vizorul autorităților din Europa, care îi suspectează de că nu plătesc taxele reale în țărioe în care își desfășoară activitatea.

Franţa este primul stat din Uniunea Europeană care a introduce o taxă pentru serviciile digitale, după eşecul introducerii la nivel european a unei 'taxe Gafa' (Google, Amazon, Facebook, Apple), care să vizeze giganţii IT.

Taxa de 3% pe cifra de afaceri s-a aplicat retroactiv, de la 1 ianuarie 2019, societăţilor care realizează o cifră de afaceri din activităţile lor digitale de 750 milioane euro la nivel mondial şi de peste 25 milioane euro pe teritoriul francez.

Aproximativ 30 de societăţi sunt afectate de noua taxă. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă, majoritatea companiilor vizate sunt americane - Google, Amazon, Facebook şi Apple - dar există şi companii europene care intră în câmpul de aplicare precum Zalando şi Axel Springer precum şi compania franceză Criteo.