Guvernul francez a acuzat Google Ireland Limited (filiala europeana a Google) ca nu a platit taxe in perioada 2005 – 2010 si a cerut returnarea de taxe in valoare de 1,1 miliarde de euro.

Decizia in favoarea Google vine ca urmare a unei recomandari a unui tribunal inferior, conform caruia Google nu a avut un sediu permanent sau o ”prezenta taxabila suficienta” pentru a justifica plata impozitelor.

Actualul ministru de finante a declarat ca ia in considerare un apel la decizia instantei, avand la dispozitie in acest sens doua luni. La momentul initierii procesului, ministru al Finantelor era Emmanuel Macron, actualul presedinte francez.

Google are aproximativ 700 de angajati francezi, insa afacerile cu clientii din Franta sunt gestionate de divizia irlandeza.

Compania americana a fost deja amendata de Uniunea Europeana cu 2,4 miliarde de euro pentru abuz de pozitie dominanta in domeniul cautarilor pe internet si ar mai putea fi amendata de doua ori pentru politici incorecte practicate de produsele Adsense si Android.

Persoane apropiate situatiei, citate de Reuters, au declarat, totodata, ca Google a angajat cel putin cinci firme de avocatura din Bruxelles pentru a se pregati de conflictul juridic cu Comisia Europeana.