Prin transferarea in limitele legii a profiturilor obtinute in afara Statelor Unite catre Bermude, jurisdictie unde nu se percep taxe pe castigurile companiilor, Google si-a redus cu aproape jumatate rata medie de impozitare la nivel de grup.  Sumele transferate in Bermude reprezinta aproximativ 80% din profitul inainte de taxe obtinut de Google in 2011. 

Cresterea veniturilor transferate de Google catre subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvaluita intr-un document pregatit de divizia olandeza a companiei, informeaza Mediafax.

Opinia publica si autoritatile din Europa, Statele Unite si chiar Australia manifesta tot mai putina toleranta fata de practicile companiilor multinationale de a evita plata corecta a taxelor prin diverse artificii de contabilitate si subsidiare infiintate in paradisuri fiscale. 

Practicile de evitare a platii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia, care incearca sa-si creasca veniturile la buget intr-o perioada economica dificila. 

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a recomandat statelor UE sa elaboreze "liste negre" cu paradisuri fiscale si sa adopte reglementari prin care sa previna abuzurile.