Statele sunt "foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA si, din motive de strangere de informatii si impotriva unor tinte legitime, am furat informatii de la alte state. Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Si chinezii fura lucruri. Si noi, americanii, furam. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetatenilor nostri, nu o facem pentru a-i imbogati pe cetatenii nostri. Si asta este diferenta dintre noi si chinezi", a spus Hayden, la dezbaterea "Intelligence and Cyber Security", potrivit Mediafax.

Cea de-a doua categorie sunt "gruparile infractionale", destul de intalnite in fostul spatiu sovietic. Sunt formate dintr-o multime de "oameni talentati, care lucreaza pentru orice ii plateste, pentru a fura lucruri sau pentru a distruge retele in numele altor persoane".

Al treilea grup este format din anarhisti si activisti, precum Guccifer, care "nu o fac pentru profit, ci o fac pur si simplu". In opinia sa, cel mai periculos este cel de-al treilea grup.

"Statele trebuie sa fie responsabile pentru actiunile lor. Trebuie sa fie atente, pentru ca actiunile lor au consecinte. Gruparile au mai putin control, dar, in definitiv, sunt niste paraziti. Traiesc pe spinarea altora. Nu gasesc vreun exemplu de parazit care sa poata supravietui dupa ce isi distruge «gazda». Sunt rai, dar nu sunt o catrastrofa", a spus generalul american.

Acesta se declara mai ingrijorat de acest grup, format din persoane care au "20 si ceva de ani, (stau) in pijamale si papuci de casa, traiesc inca la mama, in subsol, si care pot fi suparate pe lume, care au nevoi pe care eu si voi poate nu le intelegem si, cu siguranta, nu le putem indeplini". Michael Hayden sustine ca acesti tineri pot deveni foarte periculosi daca vor achizitiona capabilitati pe care in prezent doar statele si gruparile infractionale le au.

Michael Hayden se afla intr-o vizita la Bucuresti in cadrul careia s-a intalnit si cu directorul SRI, George Maior. Hayden, in varsta de 59 de ani, a fost director al NSA intre 1999 si 2005 si a condus CIA in perioada 2006-2009. In prezent, generalul in retragere este consultant in cadrul Chertoff Group, o companie de consultanta in domeniul securitatii.