Dupa dezvaluirile despre colectarea de metadate telefonice, mesaje scurte de tip text pe telefon sau despre supravegherea unor platforme de jocuri online, noi documente furnizate de catre fostul consultant Edwatd Snowden dezvaluie noi tinte ale activitatilor de supraveghere operate de NSA.

Potrivit NYT, care se bazeaza pe aceste documente, de fiecare data cand cineva foloseste o aplicatie pe un telefon de ultima generatie, acest program genereaza o cantitate de date despre locul unde se afla utilizatorul sau lista contactelor, date pe care NSA si GCHQ le recupereaza in cadrul vastelor programe de colactare de date.

Un raport citat de cotidian noteaza ca orice actualizare a sistemului Android trimite in retea 500 de randuri de date despre istoricul telefonului si utilizarea acestuia, date culese de agentiile de informatii.

Contactata de AFP, Agentia americana s-a retras in spatele liniei de aparare obisnuite. "Comunicatiile persoanelor care nu sunt tinte straine valide nu intereseaza NSA", a spus aceasta.

Agentia "nu intocmeste profilul americanilor obisnuiti. Noi colectam doar comunicatii care sunt autorizate prin lege, in vederea supravegherii si contraspionajului vizand tinte straine, indiferent care sunt mijloacele tehnice utilizate de tinte", a declarat Vanne Vines, o purtatoare de cuvant NSA.

Aceasta supraveghere a aplicatiilor pentru smartphone este prezentata drept o adevarata mina de aur, intr-un document NSA datand din 2010.

Agentia americana a alocat 767 de milioane de dolari acestui program numai in 2007, o suma de patru ori mai mare decat in anul precedent, potrivit altui document citat de NYT.

In contextul scandalului cu privire la amploarea supravegherii operate de NSA, presedintele Barack Obama a anuntat o incadrare mai stricta a activitatilor agentiei in privinta colectarii de metadate telefonice (informatii cu privire la durata apelurilor si numerele apelate de pe un telefon).

Insa el nu a spus nimic in legatura cu supravegherea programelor informatice susceptibile sa ofere acces la date personale.