Firefox a revenit, la sfarsitul anului trecut, pe pozita a doua in clasamentul celor mai folosite browsere, detronand Google Chrome, care a avut o ascensiune fulminanta in 2012.

Potrivit datelor publicate de netmarketshare.com, cel mai folosit browser de internet ramane Internet Explorer, cu peste jumatate din piata (53,63%), urmat de Firefox, cu 20% si Google Chrome, cu aproape 19% din piata.

Cu ocazia implinirii a 15 ani, Mozilla a dezvaluit o serie de lucruri inedite despre unul dintre cele mai cunoscute branduri din mediul online:

1. S-a lansat pe 31 martie 1998, pe platforma Netscape.
2. Este o companie non-profit.
3. Peste 10.000 de oameni au contribuit, in 2004, la plata unei pagini de reclama in ziarul New York Times, pentru lansarea Firefox 1.0.
4. Astazi, Mozilla primeste ajutor de pe fiecare continent, inclusiv din Antarctica, unde Firefox este folosit de catre 80% din internauti.
5. Trei miliarde de add-ons Firefox, care iti permit sa personalizezi navigarea pe internet, au fost descarcate pana acum.
6. Programe aferente browser-ului, cum ar fi Do Not Track si Collusion, protejeaza spatiul privat si datele personale ale utilizatorilor de Mozilla.
7. Firefox este disponibil in 89 de limbi, asa ca poate fi folosit de catre 95% din populatia lumii.
8. In 2008, peste opt milioane de oameni au ales Firefox, ca sa stabileasca un record mondial pentru “cele mai multe descarcari ale unei aplicatii software in 24 de ore”.
9. Anual, Festivalul Mozilla reprezinta un punct de intalnire pentru cele mai creative minti din sfera internetului.
10. In 2013, Mozilla va lansa sistemul de operare Firefox, dedicat smartphone-urilor.