Decizia luată cu 3 la zero de o curte de apel din San Francisco expune Facebook la posibile despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către utilizatorii din Illinois, care au intentat procesul, potrivit News.ro.

Compania de media socială este criticată de parlamentari şi autorităţi de reglementare din cauza practicilor privind viaţa privată.

Luna trecută, Facebook a acceptat să plătească o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru a închide o investigaţie a Comisiei Federale pentru Comerţ referitoare la confidenţialitatea datelor.

Aceste date biometrice sunt atât de sensibile încât, dacă sunt compromise, nu există întoarcere. Nu este ca în cazul cardului de asigurări sociale sau cardul de credit, la care poţi schimba numărul. Nu îţi poţi schimba faţa”, a spus Shawn Williams, avocat al reclamanţilor în procesul colectiv.

Facebook nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Procesul a început în 2015, când utilizatorii din Illinois au acuzat Facebook de încălcarea o lege referitoare la confidenşialitatea informaţiilor biometrice, prin utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială pentru a colecta date biometrice.

Facebook ar fi realizat acest lucru prin intermediul funcţiei de sugestii tag, care a permis utilizatorilor să îşi recunoască prietenii de pe Facebook din fotografiile încărcate anterior.

Judecătoarea Sandra Ikuta a spus că utilizatorii din Illinois pot să dea în judecată în grup compania, respingând argumentul că acuzaţiile lor sunt unice şi necesită procese individuale.

Curtea de apel a returnat cazul judecătorului districtual James Donato din San Francisco, care a certificat un proces colectiv în aprilie 2018, cu excepţia cazului în care apelul Facebook ar avea succes.

Legea din Illinois referitoare la confidenţialitatea datelor biometrice prevede despăgubiri de 1.000 de dolari pentru fiecare încălcare din neglijenţă şi de 5.000 de dolari pentru fiecare încălcare intenţionată sau din imprudenţă.

Williams, partener la Robbins Geller Rudman & Dowd, a spus că procesul ar putea include 7 milioane de utilizatori ai Facebook.

Investigaţia FTC a fost declanşată în urma descoperirii că Facebook a permis firmei britanice de consultanţă Cambridge Analytica să obţină informaţiile personale ale utilizatorilor. Penalizarea de 5 miliarde de dolari aplicată Facebook trebuie aprobată de Departamentul de Justiţie.