Expertii care cerceteaza datele oferite de reteaua Facebook, care are peste un miliard de utilizatori, au comparat recent adresele de domiciliu ale utilizatorilor cu resedintele lor actuale, dezvaluind cele zece orase care prezinta fenomenul de "migratii coordonate" - sau miscarea unui mare numar de oameni dintr-un loc in altul.

Destinatiile principale au fost descoperite, la nivel global, in tari aflate in curs de urbanizare rapida. In aceste regiuni, cel putin 20% din populatia unui oras s-a mutat in alt oras.

Astfel, pe primul loc se situeaza Lagos - cel mai mare oras al Nigeriei -, unde rata migratiei a crescut cu 18,6% intre 2000 si 2012, cea mai mare parte a populatiei provenind insa din regiunile rurale ale tarii.

Al doilea oras in ordinea preferintelor pentru schimbarea domiciliului este Istanbul, o mare parte a imigrantilor sosind aici din alte regiuni ale Turciei, iar ceilalti fiind originari din Europa de Est.

Pe locul al zecelea in topul regiunilor preferate pentru migratie se afla Londra, cu o crestere de 1,4% in zece ani. Aproximativ 94% din acesti imigranti au venit insa la Londra din alte localitati din Marea Britanie.

In schimb, in Statele Unite ale Americii, migratiile coordonate tind sa provina din alte tari, cum ar fi din Cuba spre Miami si din Mexic spre orase precum Chicago, Houston, Dallas si Los Angeles.

"Credem ca aceste migratii au motive culturale si politice, inaintea celor economice. De exemplu, am observat un fenomen de migratie din Bulgaria (cu o minoritate turca importanta) si din Bosnia, cu o populatie majoritar musulmana", au declarat reprezentantii Facebook.

Datele oferite de Facebook exclud, cu toate acestea, China, unde reteaua de socializare este interzisa - cu exceptia unei zone restranse din jurul orasului Shanghai -, desi aceasta tara a cunoscut cel mai mare proces de migratie din istorie.